Orgaan: Darmen
Onderwerp: Stoma
Titel project: Ontwikkeling Stoma-training: “Een stoma of pouch, en nu?!”
Projectleider: Christel van Batenburg
Instantie: Nederlandse Stomavereniging
Gestart in: 2019
Looptijd: 1,5 jaar
Status: Afgerond
Ontwikkeling Stoma-training: “Een stoma of pouch, en nu?!”
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
Het project is gestart onder de titel ‘stomascholing’. Gedurende de looptijd is deze titel aangepast in ‘Training, een stoma of pouch, en nu?!’ Dit is gebeurd in samenspraak met betrokken ervaringsdeskundigen van de Stomavereniging. ‘We geven immers geen scholing over stoma, we willen mensen bewust maken, dat het mogelijk is om te leven met een stoma of pouch.’
Wat heeft het opgeleverd?
- Pilots in twee ziekenhuizen
- Negen deelnemers
- Zes ervaringsdeskundige trainers
- Twee betrokken Stomaverpleegkundigen
- Twee lesreaders: Trainershandleiding, deelnemersmap
- Een trainingskoffer
Na afronding van de training hebben deelnemers een evaluatieformulier ingevuld. Op de vraag of ze deze training aanbevelen aan anderen, werd door de deelnemers unaniem ‘ja’ geantwoord: “Omdat de training leerzaam is, je ervaringen kunt delen, je er wijzer van wordt en je weer nieuwe kennis opdoet. Daarnaast is het leuk, leerzaam en gezellig om in deze context het lastige onderwerp van stoma te behandelen.”
In beide regio’s zijn twee focusgroep gesprekken geweest. Hierbij waren de ervaringsdeskundige trainers en de stomaverpleegkundigen betrokken. De uitkomsten van de schriftelijke evaluatie van de deelnemers werd ook besproken.
Dit is wat de ervaringsdeskundigen en stomaverpleegkundigen zeiden:
- De samenstelling van drie trainers was goed,
- Het was een winst dat de stomaverpleegkundige de deelnemers kent
- Er was een wisselwerking tussen de stomaverpleegkundigen en de ervaringsdeskundigen, er was gelijkwaardigheid en er heerste een vertrouwelijke sfeer.
- “Wij (trainers) vonden het een goede en zeer prettige bijeenkomst. Het was een best wel "sterke" groep deelnemers; er was positiviteit en openheid in de groep, men luisterde goed naar elkaar. Men voelde zich veilig en dat bevorderde de goede sfeer”
- De sfeer was al op de eerste bijeenkomst gelijk open en vertrouwelijk. Ligt dat aan de deelnemers? Of ook aan de trainers? “Beiden!”
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Samen strijden
Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten