De GEEF om je buik studie: Vezels of gefermenteerde voeding voor een gezond darmmicrobioom

De GEEF-studie (Gut health Enhancement by Eating favorable Food) onderzoekt wat er nodig is om volwassenen te stimuleren meer vezelrijke en gefermenteerde voeding te eten.

De studie is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen Food & Biobased Research onder leiding van hoogleraar microbiologie prof. dr. Remco Kort (VU) en onderzoeker dr. Nicole de Wit (WUR). Het is het eerste onderzoek dat een bijdrage levert aan Buikbelang, een samenwerkingsverband tussen de Maag Lever Darm Stichting, Wageningen University & Research (WUR) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het onderzoek

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

De spijsvertering is belangrijk voor de gezondheid. In het spijsverteringsstelsel, en dan vooral in de darmen, bevindt zich een ingewikkelde verzameling van bacteriën, virussen en schimmels. Deze verzameling heet het (darm)microbioom. Mensen met een goede gezondheid hebben vaker een veerkrachtig darmmicrobioom met vooral goede bacteriën.

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen een positief effect kunnen hebben op de darmbacteriën en daarmee op de weerstand. Vezels hebben een positief effect op de darmbacteriën. Helaas is de gemiddelde vezelinname in Nederland veel te laag. Naast vezels lijken gefermenteerde producten, zoals yoghurt en kimchi, positieve effecten te hebben op het darmmicrobioom.

Wat is het doel van dit onderzoek?

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om mensen te motiveren gezonde voedingskeuzes te maken die hun darmgezondheid en immuunsysteem kunnen verbeteren. Dat kan alleen als we eerst bewustwording creëren over de effecten van voeding op het darmmicrobioom en de (darm)gezondheid.   

Het belangrijkste onderzoeksdoel is daarom het onderzoeken van het effect van vezelrijke en gefermenteerde voeding op de diversiteit van de darmbacteriën. Andere uitkomsten in dit onderzoek zijn onder andere de samenstelling van de darmbacteriën, ontstekingsmarkers, maag-darmklachten, algemeen welbevinden en slaap.

Wat gaan de onderzoekers doen?

De GEEF-studie duurt 21-weken en combineert gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met elementen van citizen science. Aan het onderzoek doen in totaal 147 gezonde volwassenen mee, die in drie groepen zijn verdeeld. Elke groep houdt zich acht weken lang aan een dieet, waarbij één groep significant meer vezels eet en één groep meer gefermenteerde voeding. De andere (placebo-)groep krijgt alleen een algemeen voedingsadvies.

Wat zijn de verwachte resultaten?

  1. meer bewustzijn over een gezond dieet en microbioom in de onderzoeksgemeenschap en daarbuiten.
  2. een aanhoudende verhoogde inname van vezels of gefermenteerde voedingsmiddelen.
  3. op ​​microbiota gerichte dieetinterventies bij gezonde individuen kunnen leiden tot een grotere diversiteit aan microbiota en een afname van ontstekingsmarkers.
  4. een gemeenschap met bewustzijn over het darmmicrobioom en een gezond dieet.

Tussentijdse resultaten

Wordt nog verwacht.

Het eindresultaat

Wordt nog verwacht.

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek

Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.

Projectinformatie

Orgaan: Darmen
Titel project: Citizen Science Studie – Vezels of gefermenteerde voeding voor een gezond darmmicrobioom
Projectleider: Remco Kort
Instantie: Vrije Universiteit Amsterdam
Gestart in: 2022
Looptijd: 2 jaar
Status: Lopend

Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek

Kan ik ook meedoen aan dit onderzoek?

In de meeste gevallen werven de onderzoekers hun eigen deelnemers. De meeste onderzoeken in onze database lopen al enige tijd of zijn afgerond. De onderzoekers hebben dan al voldoende patiënten gevonden voor het onderzoek. Je kunt je dat niet meer aanmelden. Over het algemeen werven de onderzoekers zelf nu eigen deelnemers. Als het onderzoek net is gestart is ons advies om de website van het ziekenhuis/instelling in de gaten te houden of contact op te nemen met op te nemen met de contactpersoon van het onderzoek. Dit staat op de site van de onderzoeksinstelling.

Kan ik in contact komen met de onderzoeker?

Wij brengen geen patiënten in contact met de onderzoekers. Het contact dat wij hebben met de onderzoeker is inhoudelijk en verwijzen niet iemand door tenzij de onderzoekers dit hebben aangegeven. Dan is dit aangegeven in de bovenstaande tekst.

Waarom kost onderzoek doen zoveel tijd?

Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek is een ingewikkeld proces dat vaak meerdere jaren duurt. Wetenschappelijk onderzoek moet zorgvuldig uitgevoerd worden om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken. Er bestaan veel verschillende type onderzoeken die allemaal weer zijn voor- en nadelen hebben. Uiteindelijk draagt ieder onderzoek bij aan het verhogen van de kennis over een bepaald onderwerp. Je hebt veel onderzoeken nodig om te kunnen zeggen dat iets betrouwbaar is. En het dus wetenschappelijk is bewezen. Daarom duurt het vaak ook lang voordat nieuwe een behandeling of bepaalde medicatie in de reguliere behandelingen toegepast kan worden.

Ik wil graag meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In wetenschappelijk onderzoek zijn vaak proefpersonen nodig. Dit zijn gezonde mensen of patiënten die vrijwillig meewerken aan een onderzoek naar nieuwe behandelingen of medicijnen.

Deelname aan een wetenschappelijk onderzoek kan gunstig zijn omdat je bijvoorbeeld een nieuwe behandeling krijgt die de klachten kan verminderen of waardoor het mogelijk is om (sneller) beter te worden. Ook voor anderen is deelname waardevol omdat je een bijdrage levert aan onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe behandelingen. Er kunnen ook nadelen zitten aan deelname, zoals risico’s die je loopt omdat het een nieuwe behandeling betreft, eventuele bijwerkingen en de tijd en moeite die je erin stopt.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) zorgt voor de bescherming van proefpersonen die deelnemen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op de website van CCMO kun je terecht voor alle belangrijke informatie met betrekking tot het meedoen aan onderzoek.

Aanvullende informatie vind je op de website van Rijksoverheid 

Daarnaast kun je ook je behandelend arts vragen of hij/zij weet welke onderzoeken er op dit moment lopen voor de aandoening die je hebt. De arts kan je meer vertellen over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en welke onderzoeken mogelijk geschikt kunnen. 

Stroke 1 Created with Sketch.

Samen strijden

Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom. Door zorgtrajecten te verbeteren en projecten mogelijk te maken die zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Dat doen we niet alleen, maar samen met artsen, onderzoekers, patiënten, hun familie en vrienden, met donateurs en vrijwilligers.

meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer