Als er een gedeelte van je maag verwijderd is, kun je daarna last krijgen van klachten. Een veelvoorkomend klachtenpatroon is het dumpingsyndroom. Dit is een combinatie van klachten die kan ontstaan bij mensen met een kleinere maag als gevolg van een maagoperatie. Voedsel komt dan te snel vanuit de maag in de dunne darm terecht. Bovendien is het voedsel vaak niet voldoende fijngemalen.
Watermeloen
maag
Wat is het?
Bij een watermeloenmaag zijn de bloedvaten in het onderste deel van de maag uitgezet. Deze strepen in de maag doen denken aan een watermeloen. De bloedvaten bevinden zich aan de binnenkant van de maagwand onder de slijmvlieslaag. Als de bloedvaten zijn uitgezet kunnen ze gemakkelijk gaan bloeden. Hierdoor kan op den duur bloedarmoede ontstaan. Een watermeloenmaag is een zeldzame afwijking en komt eigenlijk alleen bij oudere mensen voor.
Lees ook
De maag
De maag is een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal. De binnenkant van de maag is bedekt met een dikke slijmvlieslaag. De klieren in het maagslijmvlies produceren maagsap. Maagsap bevat onder andere zoutzuur en spijsverteringsenzymen. Het zoutzuur doodt bacteriën die we met ons voedsel binnenkrijgen. Daarnaast activeert het zoutzuur de spijsverteringsenzymen. Onder de slijmvlieslaag zit een laag met zenuwen en bloedvaten. De buitenkant van de maag bestaat uit een dikke spierlaag. Deze spieren zorgen ervoor dat voedsel wordt fijngemalen en vermengd met maagsap.
Oorzaken van een watermeloenmaag
Het is onduidelijk hoe een watermeloenmaag ontstaat. Heel zelden is deze afwijking het gevolg van levercirrose. Levercirrose is een ernstige aandoening waarbij weefsel van de lever vervangen wordt door littekenweefsel. Hierdoor kan een verhoogde druk ontstaan op de bloedvaten in de maag waardoor deze gaan uitzetten.
Hoe herken ik het?
Klachten en symptomen bij watermeloenmaag
Bij (langdurig) bloedverlies kan bloedarmoede ontstaan. Hierdoor ontstaan klachten als vermoeidheid, een slap gevoel en bleek zien. Het bloedverlies is niet met het oog waar te nemen maar alleen door laboratoriumonderzoek vast te stellen.
Hoe gaat het verder?
Diagnose van watermeloenmaag
De uitgezette bloedvaten zijn te zien bij een kijkonderzoek van de maag: een gastroscopie. Tijdens dit onderzoek kan de arts met een flexibele slang (een endoscoop) via de mond en de slokdarm in de maag kijken. Op de endoscoop zit een lampje en een camera waarmee de uitgezette bloedvaten zijn vast te stellen.
Behandeling van watermeloenmaag
Er zijn verschillende behandelingen van een watermeloenmaag mogelijk:
- Verschrompelen van bloedvaten
Meestal probeert de arts om de uitgezette bloedvaten te verschrompelen met laserstralen. Dit is een endoscopische ingreep. Dat wil zeggen dat de arts de behandeling kan uitvoeren met behulp van de endoscoop via de mond. Er is dus geen operatie nodig. Vaak zijn er meerdere endoscopische behandelingen nodig. - Medicijnen
Om bloedarmoede te bestrijden, kan de arts medicijnen voorschrijven. Bij ernstige bloedarmoede zijn bloedtransfusies noodzakelijk. - Operatie
In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk. Hierbij wordt het onderste deel van de maag met de uitgezette bloedvaten verwijderd. Dit wordt een gedeeltelijke of partiële maagresectie genoemd. Het bovenste deel van de maag wordt op de dunne darm gehecht. Dit is een ingrijpende operatie. Bovendien kunnen na de operatie klachten blijven bestaan als gevolg van de verkleinde maag.
Wat kan ik doen?
Tips en adviezen bij watermeloenmaag
Colofon
Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.
In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Laatst herzien:
2013
We houden je graag op de hoogte
We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.