Rectopexie
Wat is het?
Een rectopexie is een operatie die wordt uitgevoerd bij een afwijking of verzakking van de endeldarm. Tijdens deze operatie trekt de chirurg de endeldarm omhoog en maakt deze vast aan het heiligbeen.
Een rectopexie kan uitgevoerd worden bij:
- Een rectokèle; een afwijking aan de endeldarm (het rectum) die alleen bij vrouwen voorkomt. Bij een rectokèle puilt de endeldarm naar voren uit in de vagina. Dit veroorzaakt ernstige verstopping.
- Een rectumprolaps; bij een rectumprolaps is deze operatie de enige effectieve behandeling. We spreken van een ‘prolaps’ als weefsel, dat zich normaal binnen in het lichaam bevindt, door een bestaande opening naar buiten uitpuilt. Bij een rectumprolaps is de hele wand van de endeldarm uitgezakt. Soms zakt ook de anus mee uit (anorectale prolaps). De prolaps wordt als een duidelijke zwelling ervaren. Dit kan verstopping veroorzaken.
Operatie toegepast bij
Voor de operatie
Als de arts heeft vastgesteld dat je een rectumprolaps of rectokèle hebt, is er nog verder onderzoek nodig. De spanning en activiteit van de sluitspieren, de bekkenbodemspieren en de zenuwvoorziening van het rectumgebied moeten worden onderzocht. Dit gebeurt door middel van een anale manometrie. Bij dit onderzoek meet de arts de druk in de anus en het laatste stukje van de endeldarm.
De resultaten van dit onderzoek zijn van essentieel belang voor het succes van de operatie. Om de ontlasting goed op te kunnen houden na de operatie moet de spieractiviteit voldoende zijn en mogen de zenuwen niet beschadigd zijn.
Tijdens de operatie
De operatie kan plaatsvinden onder algehele narcose. Hierbij word je in slaap gebracht en krijg je pijnstilling via een infuus. Deze operatie kan ook worden uitgevoerd met een ruggenprik. Dit is een prik tussen je ruggenwervels, waardoor je lichaam vanaf je middel is verdoofd. Je bent dan tijdens de operatie gewoon wakker. Wel kun je eventueel een rustgevend medicijn krijgen.
Tijdens deze operatie wordt er een snee in de huid gemaakt. De chirurg trekt de endeldarm omhoog en maakt deze vast aan het heiligbeen (vlak boven het stuitje). Dit doet de chirurg met een soort matje van kunststof. Tegenwoordig wordt deze operatie ook als kijkoperatie uitgevoerd.
Na de operatie
Je wordt naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden nog een tijdje de hartslag, bloeddruk en ademhaling gecontroleerd. Heb je een ruggenprik gehad, dan komt het gevoel na een paar uur weer terug. Meestal mag je dezelfde dag weer naar huis.
Om incontinentie voor ontlasting te voorkomen, kan de arts je na de operatie naar een bekkenfysiotherapeut verwijzen. Tijdens deze behandeling train je jouw sluitspieren en bekkenbodemspieren met behulp van speciale oefeningen.
Om te voorkomen dat je na de ingreep opnieuw last krijgt van verstopping, zijn de volgende leefregels van belang:
- gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. Vezels zitten vooral in volkoren-producten, groente, fruit, peulvruchten, noten en aardappelen.
- drink minstens twee liter per dag.
- zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
- ga naar het toilet wanneer je aandrang voelt.
Colofon
We houden je graag op de hoogte
We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.