Wat is het?
Een MRI-scan is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een sterk magnetisch veld. Een MRI-scanner is een apparaat met een soort tunnel in het midden. Deze tunnel is aan beide kanten open. Met een MRI-scanner worden beelden gemaakt van de binnenkant van het lichaam.
Voor het onderzoek
Doordat er een sterk magneetveld aanwezig is, mag je geen metalen en magnetische voorwerpen meenemen naar de onderzoekskamer. Dit houdt in dat je jouw horloges, gehoorapparaat, sleutels, haarspelden, brillen, sieraden, de beugels van een BH enzovoorts moet achterlaten in de kleedkamer. Indien je metalen voorwerpen in jouw lichaam hebt, neem dan contact op met de afdeling radiologie waar het onderzoek plaatsvindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ijzeren pinnen, die in verband met een botbreuk zijn aangebracht.
Doe geen mascara op, want dit kan metalen deeltjes bevatten. Als je een pacemaker hebt, moet je dit vooraf melden. Het is verstandig om het aan de afdeling radiologie te laten weten wanneer je zwanger bent, of kunt zijn. Voor zover bekend is een MRI-onderzoek niet schadelijk voor het ongeboren kind. Toch wil de radioloog het graag weten om alle risico’s te vermijden.
Heb je last van claustrofobie (angst voor kleine ruimtes), neem dan vooraf contact op met de afdeling radiologie. De MRI-scanner kan voor mensen met deze angsten erg naar zijn. Er zal naar een oplossing worden gezocht om dit onderzoek voor jou zo prettig mogelijk te laten verlopen.
Tijdens het onderzoek
Je gaat liggen op een smalle onderzoeksbank. Deze bank wordt in de verlichte tunnel geschoven. Meestal mag er een begeleider bij het onderzoek zijn. In sommige gevallen gebruikt de arts een contrastmiddel, om bijvoorbeeld de lever en de bloedvaten beter zichtbaar te maken. Je krijgt dit contrastmiddel dan toegediend via een infuus in jouw arm. De laborant neemt plaats in een andere ruimte, maar je kunt praten via de intercom. Het apparaat maakt een hard tikkend geluid; dit is normaal. Het is belangrijk dat je stil blijft liggen, anders mislukt het onderzoek. De duur van het onderzoek kan variëren van 30 tot 90 minuten.
Na het onderzoek
Je mag direct weer naar huis. De uitslag van het onderzoek krijg je van jouw behandelend arts.
Colofon
Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting
In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg
Laatst herzien:
2013
We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.