Wat is het?

Een scintigrafie is een nucleair onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van een kleine hoeveelheid radioactiviteit. Je krijgt bij een leverscintigrafie de radioactieve stof toegediend via een injectie. De radioactieve stof verspreidt zich vervolgens door jouw lichaam en wordt opgenomen door de lever. De radioactieve stof zendt straling uit: zogenaamde gammastraling. Deze straling wordt zichtbaar gemaakt met een speciale camera. Dit wordt een gammacamera genoemd. Hiermee wordt de verdeling van de stof vastgelegd. Afwijkingen in de vorm, werking of grootte van de lever worden zichtbaar. Voornamelijk tumoren (goedaardig en kwaadaardig) en cysten worden met dit onderzoek opgespoord.

Onderzoek toegepast bij

Synoniemen:

  • nucleair onderzoek van de lever
  • radioactief onderzoek van de lever

Voor het onderzoek

De stralingsdosis die je toegediend krijgt, is te vergelijken met een röntgenfoto. Als je zwanger bent of kunt zijn moet je dit voorafgaand aan het onderzoek melden. Radioactiviteit en straling kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. De zeer kleine hoeveelheid radioactiviteit die gebruikt wordt is voor jouzelf ongevaarlijk. Je hoeft je niet specifiek voor te bereiden voor dit onderzoek. Voor het onderzoek krijg je een injectie met de radioactieve stof. Behalve de prik voel je hier verder niks van. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de stof in jouw lever is aangekomen en het onderzoek kan beginnen.

Tijdens het onderzoek

Je gaat op jouw rug liggen op een onderzoekstafel. De arts maakt foto’s vanuit verschillende richtingen. Het is belangrijk dat je tijdens het maken van de foto’s stil blijft liggen. Na ongeveer een half uur is het onderzoek afgerond.

Na het onderzoek

De arts beoordeelt na het onderzoek of de foto’s voldoende informatie opleveren. Als dat zo is, mag je weer naar huis. De uitslag van het onderzoek krijg je via jouw behandelend arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer