Wat is het?

Dubbelballon endoscopie is een kijkonderzoek van de dunne darm. De dubbelballon edoscopie is in 2001 ontwikkeld in Japan. Voor die tijd was het nog niet mogelijk om de hele dunne darm door middel van een kijkonderzoek te onderzoeken. Een endoscopie gebeurt met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele slang met aan het uiteinde een kleine camera en een lampje. Tijdens een kijkonderzoek kan de arts afwijkingen opsporen en hapjes weefsel (biopten) wegnemen voor verder onderzoek. Deze biopten worden vervolgens onder de microscoop verder onderzocht. De arts kan ook kleine ingrepen verrichten; poliepen kunnen vaak direct verwijderd worden en de arts kan bloedingen stelpen.

Met de dubbelballon endoscopie kan de arts onder andere de volgende aandoeningen vaststellen:

  • de ziekte van Crohn
  • coeliakie (glutenintolerantie)
  • Meckel divertikel
  • tumoren en poliepen in de dunne darm

Daarnaast is de dubbelballon endoscopie een onderzoek dat uitgevoerd wordt bij mensen met het Peutz-Jeghers syndroom of familiaire adenomateuze polyposis. Dit zijn aandoeningen waarbij regelmatig poliepen in de dunne darm ontstaan. De dubbelballon-endoscopie wordt in dat geval gebruikt als behandelingsmogelijkheid of controleonderzoek.

Bij andere kijkonderzoeken, zoals de coloscopie en gastroscopie, schuift de arts de endoscoop langzaam op door de slokdarm, maag of dikke darm. Dit gebeurt niet bij de dubbelballon-endoscopie. Hierbij wordt namelijk gebruik gemaakt van de bewegingen van de dunne darm. De arts brengt de endoscoop in via de anus of de mond. In de dunne darm zet de endoscoop zich vast met behulp van ballonnetjes. De endoscoop beweegt vervolgens ‘vanzelf’ door de dunne darm,  vanwege de peristaltische knijpbewegingen van de dunne darm. De arts kan op die manier de gehele dunne darm goed bekijken.

Een dubbelballon endoscopie vindt meestal plaats in dagbehandeling. Je krijgt een roesje (sedatie), zodat je weinig merkt van het onderzoek.

Voor het onderzoek

De voorbereiding voor de dubbelballon endoscopie verschilt per ziekenhuis. De voorbereiding is ook afhankelijk van de manier waarop het onderzoek gebeurt; via de mond of via de anus. De arts of verpleegkundige in het ziekenhuis zal je informatie geven over laxeren en de verdere voorbereiding.

Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om dit van tevoren te melden bij de arts. Soms is het noodzakelijk dat je tijdelijk stopt met de medicijnen. Stop nooit op eigen houtje, maar overleg altijd met jouw arts.

Voor een dubbelballon endoscopie krijg je een roesje (sedatie). Dat wil zeggen dat je medicijnen krijgt toegediend via een infuus. Deze medicijnen werken pijnstillend en zorgen ervoor dat jouw bewustzijn verminderd is. Je bent niet echt in slaap, maar je merkt hierdoor weinig van het onderzoek.

Tijdens het onderzoek

Tijdens de dubbelballon endoscopie lig je op jouw linkerzij. De arts brengt de endoscoop via jouw mond of anus in. Dit is afhankelijk van de precieze plaats waar de arts verwacht afwijkingen aan te treffen. De arts schuift de endoscoop op tot in uw dunne darm. Vervolgens zetten de ballonnetjes zich vast, en beweegt de endoscoop ‘vanzelf’ verder door de dunne darm. Meestal kan de arts de hele dunne darm onderzoeken.

De arts kan door de holle endoscoop instrumenten opschuiven. Tijdens het onderzoek kan de arts op die manier hapjes weefsel (biopten) wegnemen. Deze worden vervolgens onder een microscoop onderzocht. Zo kan de diagnose ‘ziekte van Crohn’, ‘coeliakie’ of bijvoorbeeld ‘kanker’ met zekerheid gesteld worden.

Op dezelfde manier kan de arts tijdens een dubbelballon-endoscopie poliepen wegnemen. Het verwijderen van poliepen wordt poliepectomie genoemd. Je voelt hier niets van, maar het kan soms wel wat bloedverlies geven.

Tijdens het onderzoek houdt een verpleegkundige jouw hartslag en ademhaling in de gaten. Dit is belangrijk, vanwege de medicijnen die je krijgt met het roesje. In zeldzame gevallen kunnen ademhalingsproblemen of hartproblemen ontstaan door een roesje.

Na het onderzoek

Na het onderzoek word je naar een uitslaapkamer gebracht. Je blijft hier tot je weer goed wakker bent. Het is verstandig om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis. Je mag na een roesje namelijk niet zelf autorijden. De arts zal nog even bij je komen kijken. Als de arts duidelijke afwijkingen heeft gezien zal hij dat meestal direct aan je vertellen. In de meeste gevallen moet de arts de uitslag van de biopten afwachten. Je krijgt de uitslag dan op een later tijdstip via jouw behandelend arts.

De dubbelballon endoscopie is een veilig onderzoek. De kans op complicaties is klein. Als de dubbelballon endoscopie als behandeling gebruikt wordt, bijvoorbeeld wanneer de arts poliepen verwijdert, is de kans op complicaties iets groter.

Complicaties  tijdens een dubbelballon endoscopie die kunnen ontstaan zijn:

  • een bloeding
  • een darmperforatie (een gaatje in de darm)
  • acute alvleesklierontsteking (acute pancreatitis)

Waarschuw direct jouw arts als na de dubbelballon endoscopie last krijgt van één van onderstaande klachten:

  • koorts
  • toenemende buikpijn
  • bloedverlies via de anus; het verlies van kleine beetjes bloed de eerste dagen na het onderzoek is normaal. Als je veel bloed verliest, of als bloedverlies toeneemt, neem dan contact op met jouw arts.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer