Wat is het?

Tijdens een drukmeting van de maag meet de arts de druk in de maag en het eerste deel van de dunne darm. Een drukmeting van de maag wordt meestal gedaan om de oorzaak van bepaalde klachten zoals overgeven, een opgeblazen gevoel en het niet kunnen eten van vast voedsel te achterhalen. Er kan onderzocht worden of er een afwijking is in de werking van de darmspieren of de darmzenuwen. De arts meet de druk d.m.v. een katheter (slangetje), waarin drukmeters zijn verwerkt.

Synoniemen:

  • Ambulante antroduodenale manometrie
  • Manometrie van de maag en dunne darm

Voor het onderzoek

Je behandelend arts bespreekt met je of je tijdelijk moet stoppen met de medicijnen die je gebruikt. Medicijnen die de motoriek van de maag en dunne darm beïnvloeden, mag je vanaf drie dagen voor het onderzoek niet meer nemen. Op de dag van het onderzoek mag je wel een licht ontbijtje. Dit houdt in een beschuitje met bijvoorbeeld een kopje thee.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de röntgenafdeling. De arts brengt een katheter via de neus in de maag en, afhankelijk van de klachten, ook in de dunne darm. De katheter is een erg dunne slang, met een dikte van 3 mm. Het inbrengen veroorzaakt soms braakneigingen. Als de katheter op de juiste plek zit is dit gevoel verdwenen. Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzij. Dit is om de katheter goed op zijn plaats te  krijgen. Soms kan dit  wel een paar uur duren. Als de katheter op de juiste plek zit, wordt deze aan je neus vastgemaakt met een pleister. De arts sluit vervolgens de katheter aan op een draagbaar apparaat dat de drukgegevens opslaat.

Na het onderzoek

Je gaat gewoon naar huis, met de katheter in de neus. Het draagbare apparaat dat de meting registreert, kun je gemakkelijk meenemen. De volgende dag kom je terug om de katheter te laten verwijderen. Je behandelend arts zal je tijdens de eerstvolgende afspraak informeren over de uitslag. De katheter kan de volgende klachten veroorzaken:

  • Je neus kan pijnlijk aanvoelen doordat de katheter in de goede positie gebracht moest worden.
  • Slikken kan wat moeilijker gaan. Drinken helpt hiertegen.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Geef en genees!

Steun belangrijk onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa.
doneer nu