Wat is het?

In het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm, wordt ontlasting tijdelijk opgeslagen. Wanneer de endeldarm vol is, krijgen we een signaal om naar het toilet te gaan. Dit signaal noemen we aandrang. Op dat moment komt er druk op de anus te staan. Normaal gesproken zorgt de kringspier in de anus ervoor dat we de ontlasting op kunnen houden, maar ook dat we ontlasting kunnen lozen door te persen.

Bij een anale manometrie wordt de druk in de anus en het laatste stukje van de endeldarm gemeten. Hierdoor kan de arts de werking van de kringspier controleren. De arts meet de druk en de knijpkracht van de kringspier door een ballonnetje op te blazen in het laatste stukje van de endeldarm. Dit ballonnetje is door middel van een slangetje verbonden aan meetapparatuur.

De anale manometrie wordt uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen van klachten zoals verstopping en ontlastingsincontinentie. Als de kringspier niet goed werkt, kun je problemen hebben met het lozen of het ophouden van de ontlasting.

Synoniemen:

  • Anorectale manometrie
  • Drukmeting van de anus

Hoe gaat het onderzoek?

Je hoeft je niet voor te bereiden op het onderzoek. 

Tijdens de anale manometrie

Je doet jouw onderkleding uit en gaat met opgetrokken knieën op jouw linkerzijde op de onderzoeksbank liggen. De arts brengt via jouw anus een dun slangetje in. Hieraan zit een ballonnetje. Het slangetje is verbonden met meetapparatuur. 

Tijdens het onderzoek wordt het ballonnetje een paar keer opgeblazen of gevuld met water. De arts meet vervolgens de druk in de endeldarm en de knijpkracht van de kringspier. Soms zal de arts aan je vragen een paar oefeningetjes te doen, zoals knijpen met de anus en op je hand blazen. Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten.

Na het onderzoek kun je weer naar huis. De uitslag krijg je via jouw behandelend arts. 

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer