Wat is het?

Een leverhemangioom is een goedaardig gezwel van bloedvaten in de lever. Het gezwel bestaat uit meerdere holten die gevuld zijn met bloed. De grootte van een hemangioom varieert van enkele millimeters tot meer dan 10 centimeter doorsnede.

Leverhemangiomen zijn de meest voorkomende goedaardige levertumoren. Waarschijnlijk heeft zo’n twee tot vier procent van de volwassen Nederlanders één of meerdere hemangiomen. Vaak worden ze bij toeval ontdekt omdat zeker kleine hemangiomen meestal geen klachten veroorzaken. Hemangiomen die groter zijn dan vier centimeter worden ook wel reuzenhemangiomen genoemd. Ook deze geven vaak nog geen klachten.

De lever

De lever is een groot en belangrijk orgaan in ons lichaam. Zonder lever kunnen we niet leven. Het is onze chemische fabriek. De lever zorgt ervoor dat we belangrijke voedingsstoffen uit het bloed kunnen opnemen en gebruiken voor allerlei processen.

Daarnaast maakt de lever giftige stoffen onschadelijk en ruimt hij afvalstoffen op. Al met al vinden er zo’n 600 verschillende processen in de lever plaats. De lever ligt in onze rechterbovenbuik vlak achter de ribben.

Oorzaak van leverhemangioom

De oorzaak van het ontstaan van hemangiomen in de lever is niet bekend. In enkele gevallen lijken hemangiomen te groeien tijdens de zwangerschap of het gebruik van de pil (orale anticonceptie). Er is echter nooit een duidelijke relatie aangetoond tussen hormonen en het ontstaan of de groei van hemangiomen.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij leverhemangioom

De meeste hemangiomen veroorzaken niet of nauwelijks klachten. Soms is er sprake van vage buikpijn in de rechterbovenbuik. Als een hemangioom groter wordt, kan de buikpijn heviger worden. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt doordat het gezwel zo groot wordt dat het op omliggende organen of bloedvaten gaat drukken. Een groot hemangioom kan ook een bloeding veroorzaken.Bij zeer grote hemangiomen (meer dan 10 - 15 cm) kunnen in zeldzame gevallen complicaties ontstaan, zoals stoornissen in de bloedcirculatie in het hemangioom. Hierbij kunnen koorts, nachtzweten en forse buikpijn voorkomen.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van leverhemangioom

Een hemangioom wordt meestal bij toeval ontdekt tijdens een echografie van de bovenbuik. Een echografie is een beeldvormend onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. De lever kan door middel van een echografie goed in beeld gebracht worden.

Soms kan de arts met een echografie niet met zekerheid vaststellen dat het om een hemangioom gaat.

In dat geval zal de arts een MRI-scan of CT-scan doen om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. Bij een CT-scan en een MRI-scan wordt de lever in doorsneden gedetailleerd in beeld gebracht. Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstralen terwijl een MRI-scan gemaakt wordt met behulp van een sterk magnetisch veld. Bij beide onderzoeken wordt van tevoren contrastvloeistof toegediend om het beeld nog duidelijker te maken.

Behandeling van leverhemangioom

In de meeste gevallen is een behandeling niet nodig. Alleen wanneer je klachten hebt of als er kans is op complicaties is een behandeling noodzakelijk. Kans op complicaties is vooral aanwezig bij zeer grote hemangiomen.

Als een behandeling noodzakelijk is, zal de chirurg in de meeste gevallen het hemangioom verwijderen tijdens een operatie.

Als een operatie niet mogelijk is, kan soms een andere behandeling uitgevoerd worden: een embolisatie. Een embolisatie is een behandeling waarbij kleine kunststof bolletjes in een bloedvat gespoten worden. Het bloedvat en het hemangioom verschrompelen hierdoor.

Patiëntenvereniging leverkanker

NLV_Logo_Lever_RGB_Middel

De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) is een actieve patiëntenorganisatie voor iedereen die met een leverziekte te maken heeft: patiënten, familieleden, zorgverleners en andere betrokkenen. De vereniging verzorgt informatiemateriaal, geeft voorlichting, maakt het delen van ervaringen mogelijk en speelt een belangrijke rol in de belangenbehartiging van leverpatiënten.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer