Wat is het?

Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Het woord hepatitis is afgeleid uit het Grieks. Hepar betekent lever en itis betekent ontsteking. Hepatitis D wordt veroorzaakt door het hepatitis D-virus, ook wel hepatitis Delta-virus genoemd. Het gaat hierbij om een ander virus dan bij hepatitis A, B, C en E. Al deze vormen worden veroorzaakt door een virus. Daarom spreken we over virale hepatitis.

Besmetting met het hepatitis D-virus kan alleen als iemand op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich draagt. 

Feiten en cijfers over hepatitis D

Hepatitis D komt niet vaak voor in Nederland, wel meer in landen rondom de Middellandse zee, Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika.

Oorzaak van hepatitis D

De oorzaak van hepatitis D is besmetting met het hepatitis D-virus, ook wel hepatitis Delta-virus genoemd. Besmetting met het hepatitis D-virus kan alleen als iemand op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich draagt. De manieren van besmetting zijn hetzelfde als bij hepatitis B.

Overdracht van het hepatitis D-virus kan plaatsvinden via:
  • Bloed-bloedcontact
  • Seksueel contact
  • Besmetting van moeder op kind tijdens de geboorte
Een infectie met hepatitis D kan op twee momenten plaatsvinden:
  • Gelijktijdig met de hepatitis B-infectie (een co-infectie)
  • Of later, als iemand al drager is van het hepatitis B-virus (een super-infectie)

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij hepatitis D

Het hepatitis D-virus verergert de klachten van de hepatitis-B-infectie. De klachten die bij hepatitis D optreden komen overeen met die bij hepatitis B.

Als je besmet bent met het hepatitis D-virus heb je meestal geen of vage klachten. Vaak merk je er niets van. Je bent wel besmettelijk voor anderen. Als er klachten optreden, is dit meestal één tot zes maanden na besmetting. Bij ongeveer 90% van de volwassenen geneest de leverontsteking vanzelf binnen een half jaar.

Vanwege de grote reservecapaciteit van de lever veroorzaken leverziekten, zoals hepatitis, vaak pas in een laat stadium klachten. Dit komt doordat het gezonde deel van de lever de verschillende functies goed genoeg kan uitvoeren. Wanneer er klachten optreden is de ziekte meestal al in een ver gevorderd stadium.

Klachten die kunnen optreden zijn:

  • vermoeidheid
  • misselijkheid en braken
  • verminderde eetlust
  • spier- en gewrichtspijn
  • jeuk
  • pijn in de bovenbuik
  • geel worden van de huid en het oogwit
  • donkere urine
  • licht gekleurde ontlasting (grijs-wit)

Hoe gaat het verder?

Diagnose van hepatitis D

De diagnose hepatitis D wordt gesteld op basis van bloedonderzoek. In het bloed kunnen antistoffen tegen het hepatitis D-virus worden gevonden.

Behandeling van hepatitis D

Er is geen specifieke behandeling voor hepatitis D. Op dit moment wordt peginterferon-alfa gebruikt voor de behandeling van hepatitis D. De behandelresultaten zijn slecht.

Vaccinatie tegen hepatitis D

Een vaccin tegen hepatitis D bestaat niet. Maar iemand die immuun is voor hepatitis B is ook immuun voor hepatitis D. Daarom beschermt de vaccinatie tegen hepatitis B ook tegen hepatitis D.

Patiëntenvereniging

Nederlandse Leverpatiënten Vereniging

De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) een actieve patiëntenorganisatie voor iedereen die met een leverziekte te maken heeft: patiënten, familieleden, zorgverleners en andere betrokkenen. De vereniging verzorgt informatiemateriaal, geeft voorlichting, maakt het delen van ervaringen mogelijk en speelt een belangrijke rol in de belangenbehartiging van leverpatiënten.

Hepatitisinfo.nl

Op hepatitisinfo.nl vind je informatie over verschillende leveraandoeningen.

Hepatitisbehandelcentra in Nederland

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met de Nederlandse Leverpatiëntenvereniging

In samenwerking met:
Dr. Rob de Knegt, MDL-arts
Dr. Martijn ter Borg, MDL-arts

Laatst herzien:
januari 2017

Bronnen:
NHG-Standaard Virushepatitis en andere leveraandoeningen, 2016

RIVM-website

Factsheets WHO, 2016

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer