Vroege opsporing van leververvetting van levensbelang

Voor vrijwel alle ziektes geldt: hoe eerder we het ontdekken, hoe groter de kans op genezing. Bij leververvetting is dat niet anders. Petra Frich weet als geen ander hoe belangrijk vroege opsporing is.

Petra (66 jaar) heeft diabetes type 2 en wordt daarom regelmatig gecontroleerd. Tijdens een van de controles ontdekten artsen dat Petra’s leverwaarden niet in orde waren. Uit vervolgonderzoek bleek ze een tumor in haar lever te hebben. Een gevolg van leververvetting.

Toevallig ontdekt

“Een keer in de drie maanden wordt mijn bloed geprikt. Uit de controles bleek dat mijn leverwaarden opliepen. In 2018 werd ik daarom door mijn huisarts doorverwezen naar een maag- darm-, leverarts (MDL). Uit vervolgonderzoek bleek dat ik niet-alcoholische levercirrose had. Het is puur toeval dat bij mij levercirrose is ontdekt. Als ik niet regelmatig bloedonderzoek had gehad, was ik nu misschien niet meer in leven geweest.”

Levertransplantatie

Petra’s leverwaarden werden in eerste instantie met medicijnen gestabiliseerd. Na de zomervakantie volgde de diagnose leverkanker. De artsen waren er op tijd bij. De tumor was daarom nog klein, kon worden verwijderd en bleek gelukkig goedaardig. De arts adviseerde echter een levertransplantatie, omdat de tumoren als gevolg van de levercirrose terug zouden komen. Dat was heel onwerkelijk voor Petra, die zich in het verleden bijna nooit ziek heeft hoeven melden. “Van nooit ziek naar een levertransplantatie. Dat was een gigantische stap, in mijn hoofd althans.”

De transplantatie volgde in juli 2019 en verliep goed. Petra kon weer werken, maar besloot echter vervroegd met pensioen te gaan en te gaan reizen. “Ik werkte als leerkracht op een basisschool, een broedplaats van bacteriën en infecties. Het leek me in mijn situatie niet verstandig daarmee door te gaan. Mijn plannen om te gaan reizen heb ik als gevolg van corona moeten uitstellen. Maar gelukkig gaat het nu medisch gezien goed met mij.”

Meer onderzoek nodig

Leververvetting is de meest voorkomende aandoening aan de lever in de westerse wereld. De helft van de Nederlanders heeft een vergrote kans dit te krijgen. En het kan, net als bij Petra, de eerste stap zijn naar een veel ernstigere ziekte, zoals leverkanker.

 “Ik dacht altijd dat leveraandoeningen met alcoholgebruik te maken hebben. Ook in mijn omgeving merkte ik dat mensen dat dachten. Maar niet-alcoholische leververvetting heeft dus een andere oorzaak. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door diabetes of obesitas. Maar het is niet altijd duidelijk hoe de ziekte ontstaat. Zo heb ik maar een milde vorm van diabetes en ik heb een gezond gewicht. Ik vind het belangrijk dat er meer bekend wordt over mogelijke oorzaken van leververvetting Maar ook dat er meer onderzoek wordt gedaan om leververvetting eerder op te sporen, zodat mensen niet hetzelfde hoeven mee te maken als ik.“

Eenvoudige opsporingsmethode

Omdat leververvetting zoveel voorkomt, is het van belang dat we het niet van toeval laten afhangen om te ontdekken of de aandoening uitgroeit tot iets ergers. Helaas is er nog geen eenvoudige opsporingsmethode. Nu moet nog een stukje uit de lever worden gehaald (biopt) om te bepalen of er sprake is van een agressieve vorm van leververvetting. Dat is pijnlijk en kan niet zomaar bij iedereen worden gedaan.

Professor Saskia van Mil onderzoekt of het mogelijk is om door middel van een bloed- of ontlastingstest te achterhalen of iemand een vervette lever heeft.

'We kunnen een agressieve vorm van leververvetting alleen vaststellen door een stukje van de lever weg te nemen. Dat is een pijnlijke en dure ingreep. Straks moet dat kunnen door alleen wat bloed of ontlasting te analyseren. '

Lees hier meer over het onderzoek van Saskia van Mil

Alleen met jouw gift kunnen we onderzoeken zoals deze steunen. Help je mee?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Speel mee met Staatsloterij en steun MLDS.

Kies nú voor automatisch meespelen dan:
• Krijg je een gratis Staatslot t.w.v. €17,50 cadeau
• Doneert Staatsloterij €20 aan de Maag Lever Darm Stichting
ja, ik word abonnee