Wat is het?

Een blindedarmontsteking of appendicitis is een ontsteking van de appendix. Bij een blindedarmontsteking is niet de blinde darm, maar het wormvormig aanhangsel ontstoken. Het wormvormig aanhangsel wordt ook wel appendix genoemd. Dit betekent ‘aanhangsel’ in het Latijn. De blinde darm bevindt zich ter plaatse van de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. Dat is rechtsonder in de buik. De blinde darm is echter erg beweeglijk doordat hij zo lang en dun is. De ligging kan daarom iets veranderen. Een blindedarmontsteking ontstaat meestal heel plotseling (acuut) en wordt daarom vaak acute blindedarmontsteking genoemd.

Oorzaak van blindedarmontsteking

Het is niet precies duidelijk hoe een blindedarmontsteking ontstaat. Gedacht wordt dat een afsluiting van de blinde darm een ontsteking zou kunnen veroorzaken. Een afsluiting kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een stukje hard geworden ontlasting, dit heet een fecoliet. Dit stukje harde ontlasting kan dan de blinde darm afsluiten waardoor een ontsteking achter de afsluiting kan ontstaan.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking begint meestal met een plotselinge, hevige pijn rondom de navel en verspreidt zich naar rechtsonder in de buik. Doordat de ligging van de blinde darm wat kan variëren, kunnen de pijnklachten ook op een iets andere plaats voorkomen.

Soms zijn er klachten voorafgaand aan de pijn zoals verminderde eetlust, misselijkheid of overgeven. Veel mensen hebben last van pijn bij het aanraken én loslaten van de buik, en bij het hoesten en lachen. Vrijwel altijd heeft de patiënt temperatuursverhoging en een gevoel van algehele malaise. 

Hoe gaat het verder?

Diagnose van blindedarmontsteking

De arts stelt de diagnose op basis van de klachten in combinatie met een aantal onderzoeken:

  • lichamelijk onderzoek van de buik
  • laboratoriumonderzoek van urine en bloed
  • echografisch onderzoek. Op een echo kan de blinde darm zichtbaar gemaakt worden. Eventueel kunnen ook andere organen bekeken worden
  • CT-scan. Wanneer de blinde darm met een echo niet duidelijk in beeld kan worden gebracht, wordt meestal een CT-scan van de buik gemaakt
  • als deze onderzoeken niet voldoende duidelijkheid geven, kan een kijkoperatie nodig zijn om een juiste diagnose te stellen. Dit gebeurt onder narcose. Een kijkoperatie wordt ook wel laparoscopie genoemd. Vaak kan tijdens de laparoscopie de blinde darm meteen verwijderd worden als deze ontstoken is

Bij vrouwen is het soms lastig om een diagnose te stellen omdat de klachten erg overeenkomen met de klachten bij ontstekingen van de eierstokken. Ook op een echo is niet altijd duidelijk te zien of het gaat om een blindedarmontsteking of om een ontsteking van de eierstokken.

Behandeling bij een blindedarmontsteking

Een ontstoken blinde darm moet operatief verwijderd worden. Dit gebeurt onder narcose en tegenwoordig bijna altijd door middel van een kijkoperatie. Bij een kijkoperatie worden een paar kleine gaatjes (meestal drie) in de buikwand gemaakt. De arts kan via deze gaatjes instrumenten en een cameraatje (lichtbron) inbrengen en de blinde darm verwijderen. Door een kijkoperatie ontstaat maar een kleine wond en verloopt het herstel daardoor sneller dan bij een klassieke operatie waarbij een snee gemaakt wordt in de onderbuik.

Group 7 Created with Sketch.

Operatie

Wat staat je te wachten?

lees meer

Wanneer een blindedarmontsteking niet op tijd behandeld (geopereerd) wordt, kan de blindedarm perforeren. Dit betekent dat de ontsteking doorbreekt.

Hierdoor komt de darminhoud in de buikholte terecht en kan er een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaan. Dit is een ernstige aandoening waarbij een hevige pijn door de hele buik voelbaar is. Het is over het algemeen goed te behandelen met een antibioticakuur die via het infuus toegediend wordt.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:
Drs. Jeroen Jansen, MDL-arts
Dr. Alfons Geraedts, MDL-arts
Dr. Rob Ouwendijk, MDL-arts
Dr. Mark  van Berge Henegouwen, GI-chirurg
Dr. Christianne Buskens, GI-chirurg


Laatst herzien:
2013

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer