Wat is het?

Aarsmaden zijn kleine, bleekgele/witte wormpjes van ongeveer 1 cm lang. Deze wormpjes worden ook wel parasieten genoemd. Parasieten kunnen alleen overleven in een gastheer, in dit geval de mens. Aarsmaden komen vrij vaak voor bij kinderen. Besmetting ontstaat door het inslikken van wormeitjes. Besmetting met aarsmaden is ongevaarlijk, maar wel vervelend.

Oorzaak van aarsmaden

Besmetting met aarsmaden ontstaat door het inslikken van eitjes van deze parasiet. Aarsmaden leven in de darm maar ze komen ’s nachts naar buiten en leggen eitjes rond de anus. Daar veroorzaken de eitjes jeuk aan de anus en in de bilspleet. De besmette personen (meestal kinderen) gaan vervolgens krabben en de eitjes blijven kleven aan de vingers en onder de nagels. De eitjes kunnen vervolgens overal aan blijven kleven: eten, speelgoed, deurknoppen en aan andere mensen. Deze eitjes kunnen buiten het lichaam lang in leven blijven.

Hoe herken ik het?

Klachten en symptomen bij aarsmaden

Aarsmaden zijn ongevaarlijk maar kunnen vervelende klachten veroorzaken. Kenmerkend is dat ’s nachts jeukklachten ontstaan bij de anus in de bilspleet en soms bij de schaamlippen. Daarnaast kan (vage) buikpijn en soms misselijkheid voorkomen.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van aarsmaden

De diagnose wordt vaak gesteld door de patiënt zelf of door de huisarts op grond van de klachten en waarneming van de patiënt of de ouder. Aarsmaden zijn terug te vinden in de ontlasting als kleine, bewegende witgele wormpjes. Daarnaast is jeuk bij de anus gedurende de nacht kenmerkend.

Behandeling van aarsmaden

Mebendazol is een wormdodend middel dat vrij verkrijgbaar is bij de apotheek. De huisarts of apotheek kunnen je informeren over dit medicijn en de dosering.

Om de kans op herbesmetting met de aarsmade te verkleinen, is het verstandig om alle personen van het huishouden mee te behandelen. Je kunt jouw huisarts of apotheker hier naar vragen.

Om herbesmetting te voorkomen, is het noodzakelijk om te zorgen voor een goede hygiëne. Bij tips en adviezen kan je hier meer informatie over vinden. Doe jouw kind overdag en ’s nachts een strakke onderbroek aan. Je kunt de bilnaad insmeren met een watervrije zalf (bijvoorbeeld vaseline) om de jeuk en pijn door het krabben te verminderen.

Wat kan ik doen?

Tips en adviezen bij aarsmaden

Zorg voor een goede hygiëne om besmetting van gezinsleden en herbesmetting te voorkomen:

  • Kleding
    • Gebruik iedere dag en nacht schoon ondergoed. Was je ondergoed en beddengoed op 60 graden.

  • Nagels
    • Knip de nagels van kinderen kort en maak de handen en nagels regelmatig goed schoon.

  • Schoonmaken
    • Zorg voor goede hygiënische omstandigheden in huis, met name op deurknoppen, in de keuken en op het toilet.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting samen met experts.

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer