Met wetenschappelijk onderzoek wilt de MLDS de kwaliteit van leven van Inflammatory Bowel Disease (IBD) patiënten verbeteren en hen regie terug geven over hun eigen welzijn. De Selectiecall IBD helpt veelbelovende onderzoeken op dit thema te subsidiëren. De onderzoeken binnen deze subsidielijn zijn gericht op Voeding, Vermoeidheid of Gepersonaliseerde Zorg.
Spijsverteringsziekten zorgen elke dag weer voor sterfte, schaamte, onzekerheid, pijn, angst, isolement of onmacht. We willen graag investeren in een spijsvertering die energie, gezondheid en levenslust kan geven. Ook voor patiënten met een chronische ontstekingsziekte van de darm, ook wel IBD genoemd. De twee meest voorkomende vormen van IBD zijn:
In 2024 zal de IBD call onderdeel uitmaken van een MLDS call en wordt er dus geen aparte IBD selectiecall uitgezet. De voorwaarden hiervoor worden nog opgesteld. Hou onze website in de gaten voor meer informatie!
We hebben in 2022 weer prachtige en vernieuwende onderzoeksvoorstellen mogen ontvangen. Hiervan zijn de onderstaande onderzoeksvoorstellen toegekend. Deze onderzoeken gaan in 2023 van start.
1. Slimme toiletbril
Omdat IBD chronisch is, is inzicht in het ziekteproces belangrijk. Dit inzicht is nu – naast de eigen ervaring – voornamelijk afhankelijk van metingen die periodiek in het ziekenhuis worden gedaan. Frequent naar het ziekenhuis moeten is belastend voor de patiënt. Bovendien krijgen patiënten soms te lang niet-effectieve medicatie. Frequentere metingen in thuissituatie kunnen patiënt en zorgteam helpen om sneller aanpassingen in het zorgpad te bespreken.
De Slimme Toiletbril meet iedere dag, zonder dat dit extra handelingen vraagt van de patiënt. Daarnaast kan de toiletbril patronen leren herkennen. Inzicht in deze patronen kan behulpzaam zijn bij de verbeteren van het zorgtraject. Met de Slimme Toiletbril wordt ingezet op vroeg-signalering en monitoring in de thuissituatie.
2. Dieetanalyse en voedingsadvies voor iedere IBD patiënt
Mensen met IBD hebben vaak veel vragen over voeding, denken dat voeding hun IBD beïnvloedt en krijgen (nog) geen goede voedingsadviezen. Ze experimenteren vaak zelf met voeding. Mede hierdoor treden regelmatig tekorten aan voedingsstoffen op.
Met dit project wordt de toepassing van voedingsmodules met persoonlijke voedingsadviezen onderzocht. Deze voedingsmodules worden toegevoegd aan reeds bestaande eHealth tools: mijnIBDcoach en IBDream.
De complete maandelijkse voeding per patiënt wordt in kaart gebracht om de voedingsinname te kunnen analyseren. Met dit overzicht kan de patiënt zelf met kennismodules over voeding in de applicatie aan de slag. Daarnaast wordt de voedingskennis in het kennisportaal ook beschikbaar gemaakt voor alle patiënten en hulpverleners. Ook kan de uitgebreide voedingsanalyse worden gedeeld met een zorgverlener, zoals diëtist voor voedingsadvies. Aanvullend wil dit project diëtisten scholen op gebied van IBD zodat patiënten in elke setting bij een IBD-diëtist terecht kunnen.