Vroege opsporing voorkomt een levensbedreigend darminfarct

Na een fietstochtje begon het. Joop kreeg vreselijk last van zijn maag en darmen. Zomaar, uit het niets. Wekenlang bleef hij pijn en diarree houden. De klachten werden zelfs alleen maar erger. Joop at steeds minder en werd snel magerder.

Joop (66 jaar) vertelt: “In die tijd voelde ik me heel ziek. Ik was zwak en maakte me enorm zorgen. Op het laatst kon ik helemaal niets meer eten en was ik al 15 kilo afgevallen. Ik was niet meer de Joop die ik ooit was. Het was slopend en beangstigend. Ik ben meerdere keren naar de huisarts geweest. Die maakte zich ook zorgen, maar kon er niet de vinger op leggen wat het kon zijn.”

steun ons met jouw donatie

Na maanden van pijn en onzekerheid kwam Joop terecht bij dr. Duygu Harmankaya in het Erasmus MC. Zij zette er meteen vaart achter. Er volgde een maag- en darmonderzoek. “Dat was een heel naar onderzoek” zegt Joop. “Maar wat bleek? Een slagader naar mijn darmen zat helemaal dicht. Twee anderen waren nog maar voor de helft open.”

Eindelijk was er een diagnose: langdurig zuurstoftekort in de darmen, ook wel ‘CMI’ genoemd. Een gevaarlijke aandoening, want als er niets aan wordt gedaan, kan CMI leiden tot een darminfarct. Daar had Joop aan kunnen overlijden! Gelukkig kan hij het navertellen. Joop werd met spoed geopereerd. Eindelijk kon hij weer eten – en fietsen, wat hij zo graag deed.

Het grote probleem bij CMI is dat de diagnose bijzonder lastig te stellen is. Zonder het te weten, lopen heel veel mensen – net als Joop – maandenlang met gevaarlijke buikklachten rond. Jaarlijks wordt de diagnose CMI 1.600 keer gesteld, maar waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal patiënten nog véél hoger. Als CMI leidt tot een darminfarct, is de kans 50% dat iemand overlijdt!

dr. Duygu Harmankaya in het Erasmus MC
Dr. Duygu Harmankaya

Dr. Duygu Harmankaya wil dat voorkomen door vroege opsporing van CMI mogelijk te maken. Ze onderzoekt of er aan de hand van twee verschillende testen betrouwbaar kan worden vastgesteld of iemand langdurig zuurstoftekort in de darmen heeft. En of snel handelen noodzakelijk is om erger te voorkomen.

lees meer over het onderzoek

Vroege opsporing is van levensbelang en voorkomt een lange lijdensweg, zoals bij Joop. Maar zover zijn we nog niet. Daarom vragen wij uw steun voor het veelbelovende onderzoek van dr. Duygu Harmankaya. Helpt u mee met een gift? Dat zou fantastisch zijn, dank u wel!

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer