Hoe zorg je goed voor je spijsvertering?

Je spijsvertering heeft gezonde voeding nodig, voldoende beweging, het liefst zo min mogelijk stress en genoeg slaap. Op deze manier kan je spijsvertering en het microboom goed zijn werk doen.

Gezonde voeding

1. Eet vezelrijk

Je spijsvertering en microbioom werken het beste als je zoveel mogelijk onbewerkte en vezelrijke producten eet. Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels. Eet eens wat vaker aardappelen en neem dagelijks een handje noten, pitten of zaden. En eet regelmatig peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen. Die zijn rijk aan vezels, en bevatten ook nog eens veel eiwit, ijzer en vitamines.

lees meer over vezels

2. Varieer volop en maak je bord kleurrijk

Een gezond microbioom bestaat uit veel verschillende soorten goede bacteriën. Die worden uit vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, volkorengraanproducten, peulvruchten, noten en zaden gehaald. In het microbioom is diversiteit het sleutelwoord. Varieer zoveel mogelijk met vezelrijke producten. Het beste is om alle kleuren van de regenboog op het menu te zetten. Meer tinten op je bord betekent meer variatie. Dat is precies nodig om je spijsvertering gezond te houden.

3. Laat sterk bewerkte producten liggen

Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de ‘schadelijke’ bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën. Waarom is 'bewerkt' niet goed? Je wilt dat ook de goede bacteriën ruimte hebben in je microbioom, want juist de goede bacteriën helpen je om gezond te blijven. Die geef je minder ruimte door sterk bewerkte voeding te eten. Wist je dat ongeveer 70% van de voedingsmiddelen die te koop zijn in supermarkt bewerkt zijn?  Een lange lijst met ingrediënten op het etiket is vaak geen goed teken.

4. Kies eens gefermenteerde voeding

In gefermenteerde voeding zitten levende bacteriën. Als je regelmatig gefermenteerde voeding eet, bezetten die gunstige bacteriën steeds meer plekken in je darm. Daardoor krijgen ‘slechte’ bacteriën minder kans om zich daar te nestelen. Zo verbetert de conditie van je microbioom. Helaas verdwijnen ze wel weer na een tijdje. Voor een blijvend effect, moet je ze regelmatig aanvullen. Ofwel: zet vaker gefermenteerd voedsel op tafel. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn yoghurt, kimchi, kefir of zuurkool. Hoewel deze producten goed zijn voor je microbioom, zijn niet alle gefermenteerde producten gezond. Sommige bevatten bijvoorbeeld te veel zout of suiker.

5. Geef je spijsvertering rust

Het is goed om je spijsvertering soms met rust te laten. Als je de hele dag door eet, moet je spijsvertering steeds aan het werk en is er minder tijd voor andere belangrijke processen. Na elke maaltijd staat er een soort bezemploeg klaar om de restjes netjes op te ruimen. Geef je darmen daar de tijd voor.

6. Eet met aandacht, kauw goed en eet rustig

Als je met aandacht eet, worden je zintuigen geprikkeld en proef je je eten beter. Zo kun je meer genieten van de heerlijke, verse maaltijd die je hebt gemaakt. Wie goed kauwt, eet minder snel en daardoor vaak ook een kleinere hoeveelheid.

7. Drink voldoende

Drink dagelijks 1,5 tot 2 liter per dag. Kies voor water, thee of zwarte koffie. Vezels en vocht horen bij elkaar. Om op te kunnen zwellen hebben vezels namelijk vocht nodig. In combinatie met een vezelrijk eetpatroon is veel drinken heel belangrijk. Anders werken de vezels averechts en dat kan leiden tot diarree of verstopping.

8. Maak de juiste vezelrijke keuze in de supermarkt

Kijk ook goed op de etiketten van de graanproducten die je koopt. Vergelijk er een paar, zodat je ziet waar de meeste vezels in zitten. Het is niet altijd makkelijk om de volkorenvariant te vinden. En nog een tip: loop in de supermarkt vooral langs de buitenste ring. Daar vind je meestal de verse en gezonde producten. De middelste rijen staan vooral vol met bewerkt en vaak ongezonder voedsel zoals frisdrank, snacks en snoep.

Bewegen

Naast voeding is bewegen ook goed voor je spijsvertering. Genoeg bewegen helpt je lichaam gezond te houden. Of het nu wandelen, fietsen, rennen of zwemmen is; kies een vorm die bij je past en je leuk vindt. Het helpt de spijsvertering soepeler te laten verlopen. Bewegen ondersteunt de doorbloeding van de darmen. Het stimuleert de knijp- en duwbeweging van de darmen die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Zo wordt de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verbeterd.

Beweeg je niet genoeg?

Dan kunnen je darmen trager gaan werken. Dat kan leiden tot verstopping. Omgekeerd is dat trouwens net zo. Genoeg bewegen kan verstopping voorkomen. Bovendien lijkt beweging positief te werken tegen darmkanker en aandoeningen zoals divertikels.

lees meer over beweging en het belang voor je spijsvertering

Ontspanning en nachtrust

Je spijsvertering heeft ontspanning nodig. Stress kan de spijsvertering van slag brengen. Dat herken je vast wel als je heel zenuwachtig of gespannen bent. Probeer tijd in te ruimen voor ontspanning. Voldoende slapen, leuke dingen doen. Op momenten zonder actie herstelt je lichaam.

Slaap je voldoende?

Genoeg slaap is eveneens goed voor de spijsvertering. ’s Nachts wordt onze batterij opgeladen en verwerken we alle prikkels en indrukken van die dag. Voldoende slaap stimuleert ook het honger onderdrukkende hormoon leptine. Wie slecht slaapt, raakt daar minder gevoelig voor. Dat kan ook verklaren waarom je soms trek hebt in die ongezonde snack na een slechte nacht.

lees meer over ontspanning en het belang voor je spijsvertering

Aan de slag met jouw spijsvertering

Doe mee met de Spice Up challenge

Bekijk de vezelmeter

Waar zitten de meeste vezels in?

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer