De spijsvertering: waar gezondheid én ziekte begint

Al meer dan 2000 jaar geleden beweerde de Griekse arts Hippocrates dat alle ziekten in de darmen beginnen. Nu weten we, dankzij veel onderzoek, dat hier zeker een kern van waarheid in zit. Een gezonde spijsvertering is de bron van je gezondheid. Is je spijsvertering in balans, dan haal je er energie, kracht en vitaliteit uit. Zo zit jij lekker in je vel en functioneer je goed. Maar is je spijsvertering uit balans? Dan kunnen er ziektes ontstaan.

Doe de checkjepoep-test

Kijk achterom! En ontdek wat je poep jou vertelt.

Doe de test

De buik: startpunt van veel ziekten

Een kwart van de Nederlanders heeft maag-, darm- of leverproblemen. De ernst van die klachten verschilt. Van redelijk onschuldige aandoeningen zoals aambeien of buikgriep, tot chronische darmontstekingsziektes en kanker in één van de spijsverteringsorganen.

Tot voor kort hadden we geen idee dat darmbacteriën onze gezondheid compleet op zijn kop kunnen zetten. Inmiddels weten we dat veel ziekten samenhangen met het microbioom.

Uit onderzoek blijkt dat de conditie van het microbioom de laatste decennia bij grote groepen mensen achteruitgaat. De verwachting is dat dit alleen maar erger wordt. Een ongezond eetpatroon is de belangrijkste oorzaak. Ook antibiotica kan het microbioom verslechteren.

Ziekten gelinkt aan het microbioom

Verschillende ziekten worden inmiddels gelinkt aan het microbioom. Niet alleen darmziekten, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, maar ook stofwisselingsziekten zoals diabetes type 2 en obesitas. Mogelijk zijn ook aandoeningen aan het afweersysteem, zoals (voedsel)allergie, astma, eczeem, diabetes type 1, reuma en andere auto-immuunziektes te linken aan het microbioom. Ook bij hart- en vaatziekten lijkt er een relatie met het microbioom te bestaan.

Buik-breinziekten

Als de communicatie tussen darmen en brein niet goed verloopt, kan dat klachten veroorzaken. Ongeveer 5 tot 15 procent  van de Nederlanders heeft het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Bij hen geven de darmen of de hersenen te sterke of verkeerde signalen af, waardoor de zenuwen overprikkeld raken. Dat zorgt voor buikpijn, krampen, winderigheid of een opgeblazen gevoel.

Mentale klachten kunnen de communicatie flink in de war schoppen. Stress en depressie verstoren het contact tussen brein en buik, waardoor bepaalde prikkels minder goed gefilterd worden. Zo kan een depressie leiden tot spijsverteringsklachten. Andersom kan overigens ook.

Ook voor hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, autisme en de ziekte van Alzheimer bestaan er eerste aanwijzingen van een relatie met de darmen. Het onderzoek naar deze relatie staat nog in de kinderschoenen. 

De verzameling organen die samen je spijsvertering vormen, verteren niet alleen je eten. Ze zorgen er ook voor dat jij je fit voelt en energie hebt.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Geef en genees!

Steun belangrijk onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa.
doneer nu