Volkorengranen

Wat zijn volkorengranen?

Volkorengranen zijn de hele graankorrels, zoals tarwe, rogge en zilvervliesrijst. Deze korrels bevatten de zemel, de kiem en het meellichaam. Hierdoor bevatten volkorengranen veel vezels, vitamines en mineralen. Als je volkorengranen maalt en zeeft, dan blijft bloem of ‘witmeel’ over. Bloem bevat nauwelijks vezels en ook minder vitamines en mineralen. Dat is zonde! Daarom wordt aanbevolen om te kiezen voor volkorengraanproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Voorbeelden van volkorenproducten zijn:

  • Volkorenbrood
  • Donker roggebrood
  • Havermout
  • Zilvervliesrijst
  • Volkorenpasta
  • Quinoa
  • Volkoren couscous
  • Muesli
  • Bulgur

Helaas is het niet altijd meteen duidelijk of een graanproduct echt volkoren is. Kijk daarom altijd goed naar de ingrediëntenlijst. Daarop moet bij volkorenproducten vermeld worden hoeveel volkorenmeel het product bevat. Hoe hoger het percentage en hoe hoger het vezelgehalte, hoe beter!

Hoeveel per dag?

Het advies is om iedere dag ongeveer 90 gram volkorenproducten te eten. Maar meer mag ook! Voor de meeste mensen komt dit neer op drie tot vier sneetjes volkorenbrood per dag. Naast volkorenbrood kan het je de volkorengranen ook halen uit bijvoorbeeld volkorenpasta, zilvervliesrijst of volkoren ontbijtgranen zoals muesli. 

Hoe gezond zijn volkorengranen?

Rijk aan vezels: Volkorengranen zijn een goede bron van vezels. Vezels zijn erg belangrijk voor je spijsvertering.

Vitamines en mineralen: Volkorengranen bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals B-vitaminen (zoals foliumzuur, niacine en riboflavine), ijzer, magnesium en zink.

Een vol gevoel: Door het hoge vezelgehalte helpen volkorengranen je langer vol te voelen na het eten. Dat kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht. De vezels zorgen ervoor dat je maag langer vol blijft. Bovendien moet je op volkorenproducten langer kauwen, en ook dat is van invloed op de verzadiging. Je kent vast wel het verschil tussen het eten van een wit broodje vergeleken met een volkoren baguette.

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?

Denk je dat donker brood ook automatisch volkorenbrood is? Helaas, dat klopt niet. Soms wordt brood met gekarameliseerde suiker of mout gekleurd om het een gezonder uiterlijk te geven. Check echt altijd het etiket als je volkorenbrood wilt eten!

Tips om iedere dag volkorengranen te eten

Door deze eenvoudige tips kan je makkelijk meer volkorengranen toevoegen aan je eetpatroon!

  • Kies voor volkorenbrood
    • Vervang wit- en bruinbrood door volkorenbrood. Let bij het kopen van brood op het etiket. Als er op een brood ‘volkoren’ staat, dan betekent dit dat het van 100% volkorenmeel is gemaakt.

  • Kies volkorengranen bij het koken
    • Vervang de witte rijst door zilvervliesrijst en de witte pasta door de volkorenvariant.  Eén opscheplepel volkoren spaghetti bevat ruim 3 keer zoveel voedingsvezels als ‘gewone’ spaghetti! Kies ook eens voor andere volkorengranen zoals quinoa, bulgur of volkorencouscous. En, wie goed zoekt in de supermarkt vindt ook volkoren pita’s, volkoren wraps, volkoren crackers en zelfs volkoren pizzabodems.

  • Voeg volkorengranen toe aan gerechten
    • Voeg volkorengranen toe aan soepen, salades of stoofschotels voor extra vezels. Denk ook aan havervlokken in je yoghurt of muesli als ontbijtoptie.

  • Kies vezelrijke ontbijtgranen
    • Havermout, granola en graanvlokken zijn vezelrijke ontbijtgranen. Zoek ontbijtgranen waar minimaal 8 g vezels per 100 gram in zitten, en liever niet te veel suiker.

  • Bak met volkorenmeel
    • Bak zelf brood, muffins of koekjes en andere baksels met volkorenmeel in plaats van witte meel of bloem.

  • Lees etiketten
    • Wanneer je boodschappen doet, let dan op het etiket van voedingsmiddelen en kies producten die volkorengranen als hoofdingrediënt bevatten. Lees hier meer over hoe je vezelrijk boodschappen kan doen.

Wat als je geen volkorengranen kan of wil eten? 

Over het algemeen zijn volkorengranen goed voor je spijsvertering. Maar helaas kunnen volkorengranen ook klachten geven bij een bepaalde groep mensen. Sommige mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kunnen klachten krijgen door bepaalde graanproducten waar vezels in zitten. Ook bevatten de meeste granen gluten, een eiwit waarvoor mensen met coeliakie gevoel kunnen zijn. Kijk samen met een diëtist naar de mogelijkheid om toch volkoren granen toe te voegen aan je eetpatroon.

Recepten met volkorengranen

Zijn volkorengranen een duurzame keuze?

Over het algemeen kunnen volkorengranen een duurzame keuze zijn. Vooral als ze worden verbouwd met milieuvriendelijke landbouw. Het maken van een bewuste keuzes zoals het kiezen van biologische of lokaal geproduceerde volkorenproducten, kan helpen om een meer duurzame keuze te maken.  

Buiklachten door het eten van veel vezels?

Hoewel het eten van voedingsvezels belangrijk is voor een gezonde buik, is het niet verstandig om ineens heel veel meer vezels te gaan eten. Je darm is die hoeveelheden niet gewend en komt dan in opstand. Het kan klachten geven zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en zelfs verstopping wanneer je niet genoeg drinkt. Voeg geleidelijk meer vezels toe aan je voeding, dan krijgt de darm de tijd om zich aan te passen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer