Door deze eenvoudige tips kan je makkelijk meer volkorengranen toevoegen aan je eetpatroon!
-
Kies voor volkorenbrood
Vervang wit- en bruinbrood door volkorenbrood. Let bij het kopen van brood op het etiket. Als er op een brood ‘volkoren’ staat, dan betekent dit dat het van 100% volkorenmeel is gemaakt.
-
Kies volkorengranen bij het koken
Vervang de witte rijst door zilvervliesrijst en de witte pasta door de volkorenvariant. Eén opscheplepel volkoren spaghetti bevat ruim 3 keer zoveel voedingsvezels als ‘gewone’ spaghetti! Kies ook eens voor andere volkorengranen zoals quinoa, bulgur of volkorencouscous. En, wie goed zoekt in de supermarkt vindt ook volkoren pita’s, volkoren wraps, volkoren crackers en zelfs volkoren pizzabodems.
-
Voeg volkorengranen toe aan gerechten
Voeg volkorengranen toe aan soepen, salades of stoofschotels voor extra vezels. Denk ook aan havervlokken in je yoghurt of muesli als ontbijtoptie.
-
Kies vezelrijke ontbijtgranen
Havermout, granola en graanvlokken zijn vezelrijke ontbijtgranen. Zoek ontbijtgranen waar minimaal 8 g vezels per 100 gram in zitten, en liever niet te veel suiker.
-
Bak met volkorenmeel
Bak zelf brood, muffins of koekjes en andere baksels met volkorenmeel in plaats van witte meel of bloem.
-
Lees etiketten
Wanneer je boodschappen doet, let dan op het etiket van voedingsmiddelen en kies producten die volkorengranen als hoofdingrediënt bevatten. Lees hier meer over hoe je vezelrijk boodschappen kan doen.