Naomi Reesing: “Ik wil het taboe rondom het Prikkelbare Darm Syndroom doorbreken”
Deelnemer aan docu-serie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’
Naomi Reesing ging niet bij de pakken neerzitten toen ze de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom kreeg. Integendeel zelfs. Ze begon een persoonlijke zoektocht naar de beste aanpak van haar klachten en kreeg met haar platform ‘Fix je shit’ binnen de kortste keren tienduizenden volgers op social media. Ze neemt deel aan de docuserie ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’, omdat ze heel graag de zichtbaarheid van PDS wil vergroten.
Op onderzoek uit
“Vier jaar geleden besloot ik mijn eindscriptie van de journalistiekstudie te wijden aan mijn PDS. Ik ging heel systematisch allerlei behandelingen en methoden uitproberen. Dagboekjes, plantaardig eten, massage, hypnotherapie, diëtist, stressmanagement, echt van alles. Ik maakt er video’s van en plaatste die op TikTok. Binnen de kortste keren had ik daar 44.000 volgers. Ik dacht toen: deze mensen komen blijkbaar niet verder met hun PDS en misschien kan ik ze helpen. Het was een extra motivatie voor mijn zoektocht: ik deed het niet meer alleen voor mezelf.”
Taboe doorbreken
‘Dankzij mijn zoektocht ben ik inmiddels voor 85 procent klachtenvrij. Met mijn platform ‘Fix je shit’ wil ik graag meer mensen helpen. Ik plaats video’s, heb een e-book geschreven en heb een eigen podcast. Ik ben daar echt trots op en krijg dagelijks blije reacties van mensen. Ik noem mezelf ‘het poepmeisje van het internet’ en wil niets liever dan het taboe rondom PDS doorbreken. Alles zou bespreekbaar moeten zijn. Daarom werkte ik zo graag mee aan de documentaire ‘Mooie Meisjes Poepen Niet’.”
Vezelzakjes
“Toen ik de diagnose kreeg, was er nauwelijks informatie beschikbaar. Ik kreeg het advies om extra vezels te nemen, maar dat was het wel. Geen verwijzing naar de diëtist bijvoorbeeld – sterker nog, ik wist niet eens dat een diëtist iets kon doen bij PDS. En ik kreeg ook geen andere adviezen of tips. Dat is gelukkig verbeterd, de kennis neemt toe. Maar er is ook nog zoveel onbekend, ook in de omgeving. Mensen beseffen niet hoe groot de impact van PDS op je leven kan zijn. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze ‘ook wel eens buikpijn hebben’. Maar PDS kan tot gevolg hebben dat mensen geïsoleerd raken, of niet meer kunnen werken. Het is zoveel meer dan af en toe een beetje buikpijn.”
Meer toiletten graag
“Ik wil me hard maken voor meer kennis en betere voorzieningen. Er zijn bijvoorbeeld veel te weinig openbare toiletten in Nederland. En de toiletten die er zijn, zijn ook niet heel rustig of goed afgesloten. Dat kan veel beter. Ik zou het ook fijn vinden als er op de werkvloer meer begrip komt voor PDS. Laat mij maar spreken bij bedrijven, en zorgen dat ze darmgezond-proof worden. Er is nog veel werk te doen en ik draag graag mijn steentje bij.”
de docuserie is hier te bekijken