Dit zegt de kleur over jouw poep

Poep kent vele kleuren. Soms ziet je ontlasting er net wat anders uit dan je gewend bent. De kleur van je ontlasting kan veel zeggen over je gezondheid. Daarom is het belangrijk om achterom te kijken voor je doorspoelt.

Oorzaken

De kleur van je poep kan veranderen door wat je eet of door eventuele medicijnen die je slikt. Maar ook je gezondheid heeft hier invloed op. Je ontlasting kan dus soms een andere kleur hebben door bijvoorbeeld wat je eet. Dit is niet direct erg. Wel blijft het belangrijk om de kleur in de gaten te houden. Een andere kleur kan namelijk ook wijzen op een aandoening. Als je veranderingen opmerkt die niet door je eten of een andere verklaarbare reden (zoals medicijnen) komen, is het slim om naar de huisarts te gaan.

Bruine poep

Bruin is de normale kleur van poep, wisselend van lichtbruin tot donkerbruin. Bruine poep is een teken dat je spijsvertering goed werkt.

Gele of groene poep

Zie je ontlasting er gelig of groenig uit? Dat kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool. Maar het kan ook komen door infectie. Ook aandoeningen aan de lever- en galwegen, coeliakie, alcoholgebruik en het gebruik van laxeermiddelen kunnen de poep verkleuren. Wanneer de kleur geel of groenig is, zonder dat je hier een verklaarbare reden voor hebt, is het altijd goed om dit met je huisarts te bespreken. Een uitzondering hierop zijn baby’s die borstvoeding krijgen. Voor hen is het heel normaal dat de poep groen/gelig is.  

Rode poep

Als je rode poep hebt, kan dat komen door roodgekleurd voedsel, zoals bietjes of rode kool. Als de rode kleur niet door eten komt, is het belangrijk om naar je huisarts te gaan. Soms kan de rode kleur namelijk worden veroorzaakt door een bloeding in je spijsverteringstelsel. Een arts kan dan onderzoeken of het inderdaad bloed is en waar dit vandaan komt. Dat hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn, zoals bij aambeien of wondjes rond de anus. Het kan echter ook wijzen op ernstigere aandoeningen, zoals een chronische darmontsteking of darmkanker. Ga dus echt naar je huisarts als je bloed bij je ontlasting ziet. 

Zwarte poep 

Soms is ontlasting heel donkerbruin van kleur. Dat kan normaal zijn, sommige mensen hebben altijd een donkere kleur ontlasting. Maar als de kleur ineens papperig zwart is en erg stinkt, kan dit wijzen op bloedverlies. Maak dan een afspraak bij je huisarts. 

Kleurloze / witgelige poep

Heeft je poep een kleurloze of witgele kleur? Dat kan wijzen op een probleem in je galwegen. Ook voor bleke ontlasting geldt: maak een afspraak bij je huisarts. 

Verschilt per dag

Het kan zijn dat de ontlasting varieert van kleur. Dat kan komen door wat je hebt gegeten. Het blijft belangrijk om de kleur in de gaten te houden. Een afwijkende kleur kan ook wijzen op een aandoening. Wanneer de kleur van je ontlasting steeds verandert, zonder dat je hier een verklaarbare reden voor hebt, is het altijd goed om dit met je huisarts te bespreken.

Doe de checkjepoep-test

Kijk achterom! En ontdek wat je poep jou vertelt.

Doe de test

De meestgestelde vragen over kleuren poep

Hoe ontstaat de kleur van poep?

De kleur van je poep ontstaat voornamelijk door een vloeistof genaamd gal, die je lever maakt. Gal speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering en geeft je poep normaal gesproken zijn bruine kleur. Als voedsel door je spijsverteringskanaal gaat, mengt het zich met gal. Dat zorgt voor de bruine kleur van ontlasting. Veranderingen in kleur kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder voeding, medicijnen en gezondheidsomstandigheden.

Welke kleur poep is goed?

Normaal gesproken is bruine poep een teken dat je spijsvertering goed werkt. De kleur verschilt dan van lichtbruin tot donkerbruin. Ter vergelijking: van pindakaas tot aan chocopasta. Dus, als je ontlasting bruin is, is dat over het algemeen goed nieuws voor je gezondheid.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer