Van traditionele ontbijtkoek naar vezelrijke ontbijtkoek
Ontbijtkoek: een welbekend tussendoortje voor veel Nederlanders. Toch is het minder gezond dan de naam doet vermoeden. Ontbijtkoek bevat vaak veel suikers, en bovendien wordt de koek meestal gemaakt van bloem. En dat bevat weinig vezels. Dit recept is een alternatief vol goede, voedzame vezelrijke ingrediënten. Van een plakje van 1,8g vezels naar 4,3g per plak. Lekker en vezelrijk!
Vegetarisch - kan lactosevrij
Bereidingstijd: 15 minuten bereiding, 25-30 minuten in de oven
Aantal: voor 12 plakken
Ingrediënten
- 350 ml (plantaardige) melk
- 4 tl koekkruiden
- 10 dadels (ontpit, door de blender gedaan)
- 400 g volkoren tarwemeel
- 5 el honing
- 1 ei
- 2 tl bakpoeder
- 2 el lijnzaad
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix tot een stevig deeg.
- Vet een cakeblik in met wat boter en doe het deeg in het cakeblik. Strijk glad met een spatel.
- Schuif in de oven en bak de ontbijtkoek ca. 25 tot 30 minuten op 175°C
- Haal uit de oven, laat afkoelen en snijd in plakjes. Eet smakelijk!
Recept aanpassen?
- Lactosevrij: gebruik plantaardige melk.
Vezels
Eén plak ontbijtkoek bevat 4,3 gram vezels. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.
Tips
- Doe een aantal plakjes ontbijtkoek in gesloten diepvrieszakjes in de vriezer. Zo kun je elke dag een vers tussendoortje meenemen naar school of werk.
- Varieer ook eens met het toevoegen van verschillende soorten (ongezouten) gehakte noten. Lekker voor extra bite!