Lauwwarme maaltijdsalade van baby koolblad, bietjes en gemarineerde kip
Deze salade past in een gezond voedingspatroon. Trek gekregen? Je maakt hem eenvoudig zelf.
Glutenvrij* - kan vegetarisch - kan lactosevrij - kan veganistisch
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4 personen
Ingrediënten
- 2 sinaasappels
- 250 g (vega) kipfilet of kipdijfilet, in stukken
- peper
- 50 ml olijfolie
- 1 el mosterd
- 2 tl gembersiroop of honing
- 500 g gekookte bietjes
- 1/2e rode ui
- 100 g (plantaardige) feta
- 200 g jong koolblad voor salade
- 50 g gedroogde cranberry's
- 20 g pompoenpitten
Bereiding
- Snijd één sinaasappel doormidden. Gebruik één helft hiervan om het sap uit te persen en de schil te raspen. De andere helft gebruik je later.
- Bestrooi de kipstukjes met peper en marineer in een marinade van 50 ml olie, 2 eetlepels sinaasappelsap en 1 theelepel rasp van de schil, mosterd en gembersiroop of honing en zet apart.
- Verwarm een koekenpan en voeg de kipstukjes en de marinade toe. Bak de kip rondom bruin en gaar.
- Snijd de gekookte bietjes in blokjes. Pel de rest van de sinaasappels en snijd in parten. Snijd de ui in halve ringen. Verkruimel de feta.
- Verdeel het koolblad over 4 borden en verdeel de gebakken kip, sinaasappelpartjes, bietjes, cranberry's, halve uienringen, feta en pompoenpitten over de borden. Besprenkel met de marinade en braadsappen uit de pan.
Recept aanpassen?
- Glutenvrij*: De meeste soorten mosterd zijn glutenvrij. Behalve mosterdsausen die gecombineerd worden met andere ingrediënten. Controleer daarom altijd op het etiket of het gluten bevat of niet.
- Vegetarisch: vervang de kip door vega-kipstukjes of tofu.
- Lactosevrij: feta bevat vaak geen of heel weinig lactose, waardoor het goed te verdragen is. Of kies voor een plantaardige feta.
- Veganistisch: vervang de kip door vega-kipstukjes of tofu en de feta door een plantaardige variant.
Vezels
Deze salade bevat 7,2 gram vezels. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.
Tip: alle zaden en pitten zijn vezelrijk. Een prima gewoonte dus om over een gerecht nog wat pitten te strooien.