Kikkererwtenstoof met aubergine
Waan jezelf in Mediterrane sferen met deze kikkererwtenstoof. Dit gerecht is erg vezelrijk, wat bijdraagt aan het gezond houden van je spijsvertering.
Glutenvrij - vegetarisch - kan lactosevrij - kan veganistisch
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Aantal personen: 4 personen
Benodigdheden
- braadslede of ovenschaal
- blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 1 stengel bleekselderij
- 8 pomodori tomaten
- 2 wortels
- 3 sjalotjes
- 2 knoflooktenen
- 3 takjes tijm
- 1 puntpaprika
- 4 el olijfolie
- 1 flinke aubergine
- 1 potje harissa
- 2 blikjes kikkererwten, uitgelekt
- chilipeper
- 200 ml (plantaardige) Griekse yoghurt
- optioneel: komijnzaadjes, gemalen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de bleekselderij in stukken. Bewaar wat groen voor de garnering. Halveer de tomaten.
- Leg de tomaten op hun snijkant in de braadslede en voeg de bleekselderij en wortel toe.
- Pel de sjalotten en halveer. Voeg samen met de knoflooktenen (met schil) en de takjes tijm bij de overige groenten in de braadslede.
- Leg de puntpaprika bovenop en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Plaats ca. 30 minuten in de oven.
- Snijd intussen de aubergine in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
- Verhit de overige olijfolie in een stoofpan en bak de aubergineblokjes rondom bruin.
- Voeg harissa en ca. 500 ml heet water toe. Kook het 15 tot 20 minuten op laag vuur.
- Neem de geroosterde groenten uit de oven en laat iets afkoelen.
- Verwijder het velletje van de paprika, evenals de binnenste zaden. Verwijder ook de takjes tijm en druk de knoflook uit zijn schil.
- Doe alle overgebleven ingrediënten in een blender en mix tot een mooie gladde saus.
- Voeg de saus bij de stoof. Voeg de kikkererwten toe en warm even mee. Breng de stoof op smaak met chilipeper.
- Bestrooi indien gewenst, de yoghurt met een snufje gemalen komijn.
- Serveer met een dot yoghurt en wat groen van de bleekselderij. Zet de overige yoghurt op tafel.
Recept aanpassen?
- Lactosevrij: gebruik lactosevrije of plantaardige yoghurt.
- Veganistisch: kies voor plantaardige yoghurt.
Vezels
Dit gerecht telt 14 gram vezels per portie. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.