Recept voor gezonde, vegetarische lasagne
Lasagne kan je ook heel vezelrijk maken door te kiezen voor de veel vezelrijke ingrediënten. Zoals volkoren lasagne bladen en veel groenten.
Vegetarisch - kan lactosevrij - kan veganistisch - kan glutenvrij
Bereidingstijd: 30 minuten bereiden - 35 tot 40 minuten oven
Aantal personen: 4 personen
Benodigdheden
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 10 -12 volkoren lasagnebladen
- 2 uien
- 2 knoflooktenen
- 2 blikken (à 400 g) tomatenblokjes
- 1 bosje verse basilicum
- scheutje olijfolie
- 1 courgette
- 1 winterpeen
- 100 g walnoten
- 450 g spinazie (diepvriesblokjes)
- 100 g (plantaardige) geraspte kaas
Bereiding
- Ontdooi het pak diepvriesspinazie in een pannetje of magnetron, druk het vocht er goed uit.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snipper de uien en de knoflook, verhit wat olie in een braadpan. Fruit deze twee samen gedurende 5 minuten in de olie in de braadpan.
- Snij de courgette in plakjes, snij de winterpeen in kleine stukken. Voeg beide groenten toe aan de braadpan en bak gedurende 3 minuten mee.
- Voeg de blikken tomaat toe en de peper. Breng aan de kook en laat zonder deksel op hoog vuur een kwartier lekker pruttelen.
- Snij op het laatst de basilicum in reepjes en roer erdoor.
- Hak een ons walnoten, meng deze met de ontdooide spinazie. Voeg twee schepjes tomatensaus toe aan het spinazie/walnootmengsel en houd apart.
- Schep wat saus in een ingevette lasagnevorm, dan pastavellen, dan het spinazie-walnotenmengsel, dan pastavellen en tot slot een laagje saus en daarop de geraspte kaas.
- Bak in de oven in 35-40 minuten gaar en mooi gekleurd.
Recept aanpassen?
- Lactosevrij: harde kazen bevatten vaak geen of heel weinig lactose, waardoor het goed te verdragen is. Of kies voor een kaas volledig vrij van lactose.
- Glutenvrij: vervang de lasagnebladen voor de (volkoren) glutenvrije variant. De volkoren variant is vaak in biologische winkels verkrijgbaar.
- Veganistisch: vervang de kaas door plantaardige geraspte kaas.
Vezels
Dit recept bevat 11,5 gram vezels per portie. Zo behaal je gemakkelijk en snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-40 gram vezels. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.