Vezelrijke appelkruimeltaart

Dit recept voor een vezelrijke appelkruimelplaattaart bevat veel minder suiker en meer vezels dan de gewone variant. De havermout geeft een extra bite en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Deze vezelrijke appelkruimeltaart is een betere keuze dan de gewone appeltaart, maar het blijft 'tussendoortje' waar je beter niet te veel van kunt eten. Geniet dus, maar snoep met mate!

Glutenvrij* - vegetarisch - kan lactosevrij - kan veganistisch

Bereidingstijd: 25 minuten bereiding, 35 minuten oventijd
Aantal: 8 stukjes taart

Benodigdheden

  • Springvorm van ca. 20 cm

Ingrediënten

  • 200 g havermout
  • 50 g (plantaardige) roomboter
  • 60 ml (plantaardige) halfvolle melk
  • 2 el gemalen lijnzaad
  • 4 el warm water
  • 2 el appelmoes
  • 1 tl kaneel
  • 30 g walnoten
  • Een snuf zout

Voor de appelvulling

  • 3 appels, bijvoorbeeld Jonagold
  • Een handje rozijnen
  • 1 el citroensap
  • 3 el appelmoes
  • 2 tl kaneel
vezelrijke appel kruimeltaart

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C Vet de springvorm in.
  2. Meng het water met het gebroken lijnzaad en laat dit een paar minuten staan. Zo wordt de substantie wat ingedikt.
  3. Neem een koekenpan, zonder bakvet, en rooster hier de havermout enkele minuten in. Haal de pan van het vuur. Meng de havermout samen met het lijnzaadmengsel, de roomboter, de melk, de appelmoes, kaneel en een snufje zout. Kneed (bijvoorbeeld met deeghaken in een keukenmachine) tot het een mooie bal is geworden.
  4. Verdeel het deeg: gebruik 2/3e ervan om de bodem van de springvorm te bedekken, maak een klein opstaand randje zodat de vulling er straks mooi in past.
  5. Maak intussen de appelvulling: schil en snijd de appel in kleine blokjes. Meng deze vervolgens met de appelmoes, de rozijnen, citroensap en kaneel. Verspreid dit mengsel in de taartvorm.
  6. Hak de walnoten grof. En meng deze met het resterende deeg (1/3e deel). Verdeel dit mengsel grof over de taart.
  7. Laat de taart zo'n 35 minuten in de oven gaar worden, tot de bovenkant mooi bruin wordt.
  8. Even laten afkoelen en smullen maar!

Recept aanpassen?

  • Glutenvrij*: haver bevat van nature geen gluten, maar kunnen altijd sporen bevatten. Controleer altijd op het etiket of het product glutenvrij is.
  • Lactosevrij: gebruik plantaardige roomboter en plantaardige melk.
  • Veganistisch: gebruik plantaardige roomboter en plantaardige melk.

Vezels

Ieder stukje appeltaart telt 3,5 gram vezels. Per dag heeft een volwassene 30-40 gram vezels nodig. Aan de slag met vezelrijk eten? Leer hier alles over vezels.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Alles over vezels

Download gratis de vezelgids

download hier
✓ Al ruim 35.000 keer gedownload!