Gezonde borrelplank
Een gezonde borrelplank waar je zonder schuldgevoel van kan genieten: hoe fijn is dat? Tamara de Weijer, huisarts en schrijfster van het boek 'Eet beter voor maag en darmen', tipte haar favoriete ingrediënten voor gezonde borrelhapjes. En met succes: wij zijn fan!
![borrelplank](https://www.mlds.nl/content/uploads/borrelplank-verkleind-edited.jpg)
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 4 el zelfgemaakte eiersalade (Snel recept: meng 4 gekookte en in stukjes gesneden eieren met zwarte peper, 2 takjes fijngehakte dille, 1,5 el mayonaise op basis van olijfolie, 1 el kokosyoghurt, 0,5 el grove mosterd, 1/4e tl kerriepoeder en een kleine snuf zout.)
- 2 el zelfgemaakte tomatentapenade (Snel recept: neem 200 gram geroosterde cherrytomaatjes (in stukken gesneden). Doe 30 gram Parmezaanse kaas, 1 el citroensap, een beetje citroenrasp, 15 gram peterselie, 10 gram verse basilicum, 2 el olijfolie en 30 gram stukjes zwarte olijven in de blender. Voeg daar de stukjes tomaat aan toe.)
- 1 el zelfgemaakte rabarber-fruitjam (Recept uit 'Eet beter voor maag en darmen' - Tamara de Weijer)
- 2 el zelfgemaakte rucolapesto (Recept uit 'Eet beter voor maag en darmen' - Tamara de Weijer)
- handje ongezouten, ongebrande noten
- 75 g brie
- 100 g onbewerkte feta (bijvoorbeeld van de Turkse supermarkt)
- handje peterselie, fijngehakt
- pakje havermoutcrackertjes (biologische supermarkt)
- pakje speltcrackertjes (biologische supermarkt)
- 125 g blauwe druiven
- 100 g gerookte zalmfilet
- ½ citroen, in partjes
- 100 g groene en zwarte olijven, ongekruid en zonder knoflook
- verse dille en munt, als garnering (naar keuze)
- zwarte peper en zout
Ook nodig
- Een grote borrelplank
- Kaas-/smeermesjes
Bereiding
- Zet een schone borrelplank klaar en begin met het bereiden van alle (of een selectie van) smeersels.
- Je kunt ervoor kiezen de noten even te roosteren in een droge koekenpan op laag tot middelhoog vuur, tot ze goudbruin kleuren.
- Snij de brie in plakjes en de feta in blokjes en leg ze op de borrelplank.
- Bestrooi de feta met de peterselie.
- Leg de crackertjes op de plank, gevolgd door de druiven, zalmfilet, citroenpartjes, een bakje olijven, bakjes met smeersels en de noten. Garneer eventueel met verse kruiden, zoals dille of munt.
- Zet peper en zout naast de borrelplank voor bij de zalm.
Hoeveel vezels?
Wil je meer weten over de hoeveelheid vezels in je voeding? Neem een kijkje in onze vezelmeter.
![](https://www.mlds.nl/content/uploads/MLDS_Minigids_Vezels_Mockup_424x472-1.png)
Alles over vezelsDownload gratis de vezelgids
Bron: Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer