Zijn maagzuurremmers gevaarlijk?

8 oktober 2019

Van maagzuurremmers zijn steeds meer bijwerkingen bekend. Zijn maagzuurremmers gevaarlijk? En wat moet je doen bij brandend maagzuur?

Iedereen heeft wel eens last van een oprisping of zuurbranden. Dit kan bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Dit kan geen kwaad. Als je vaker er vaker last van hebt, kan de huisarts je leefstijladviezen geven. Als dit niet helpt kan de huisarts maagzuurremmers voorschrijven. Maagzuurremmers zijn bij de drogist te koop. In verschillende varianten.

Binders en remmers

Allereerst is er een verschil tussen maagzuurbinders en maagzuurremmers. Maagzuurbinders zijn de milde variant: ze binden en neutraliseren het maagzuur. Maagzuurremmers zorgen dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Deze middelen worden ook wel protonpompremmers (PPI’s) genoemd. Van deze laatste categorie zijn steeds meer bijwerkingen bekend. Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.

Leefstijl eerst, medisch advies belangrijk

Maar wat moet je nu doen bij brandend maagzuur? Dat is erg afhankelijk van de oorzaak. Kamp je met bijvoorbeeld een maagzweer of andere chronische klachten, dan wegen de nadelen van de bijwerkingen niet op tegen de mindere last die je kan ervaren. Wanneer de oorzaak onbekend is, is het het meest verstandig om eerst te kijken naar je leefstijl, bijvoorbeeld het voedingspatroon. Blijven de klachten langer aanhouden? Neem dan contact op met een arts. In overleg met je arts kun je kiezen voor de milde variant (binders) en wanneer die geen effect hebben voor remmers.

lees hier meer tips wat je kan doen bij brandend maagzuur

Hoe lang mag je maagzuurremmers gebruiken?

Als je maagzuurremmers bij de drogist koopt, moet deze je adviseren ze niet langer dan 14 dagen te slikken. Afhankelijk van je klachten kan de huisarts maagzuurremmers voorschrijven voor een langere periode om te voorkomen dat klachten terugkomen. Dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt dat bij langdurig gebruik van PPI’s risico’s op bijwerkingen optreden. Neem de middelen dus altijd in overleg met je (huis)arts, en vraag of je er op den duur ook weer mee kunt stoppen en hoe je dit het beste kunt afbouwen.

Terugroepactie

Eind vorige week kondigde de Inspectie voor Gezondheidzorg en Jeugd een terugroepactie aan van maagzuurremmer ranitidine vanwege mogelijke vervuiling met NDMA. Het geneesmiddel wordt op recept voorgeschreven en is verkrijgbaar in de apotheek. NDMA is waarschijnlijk kankerverwekkend. Het risico op kanker voor gebruikers van ranitidine is nog niet met zekerheid vastgesteld. Op basis van de huidige beschikbare informatie wordt dit risico ingeschat als zeer klein. Patiënten die het geneesmiddel gebruiken worden ingelicht door hun behandelend arts. De drogist haalt de producten van de schappen. Er zijn alternatieve middelen beschikbaar.

De ranitidine die bij de drogist en in de vrije verkoop verkrijgbaar is, wordt bij de verkoopkanalen uit de schappen gehaald. Gebruikers hoeven de geneesmiddelen niet terug te brengen. Bij gebruik volgens de bijsluiter is het risico op kanker zeer klein, kleiner nog dan voor mensen die ranitidine chronisch gebruiken. Mensen die toch liever hun geneesmiddelen willen inleveren, kunnen dat doen bij een apotheek naar keuze. Geneesmiddelen horen niet bij het restafval.

Twijfel je of je maagzuurremmers kunt gebruiken? Overleg dan met je arts.

Gevaarlijk?

Maagzuurremmers kun je gebruiken, maar we adviseren dit wel in overleg met je arts te doen. Maagzuurbinders zijn milder en er zijn ook geen bijwerkingen van bekend. Wanneer je kampt met maagzuur is het echter altijd goed om te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Zo ga je brandend maagzuur het meest effectief én veilig te lijf.

Ander nieuws

Aanbieding petitie voor verlaging leeftijd bevolkingsonderzoek darmkanker aan Tweede Kamer

De Maag Lever Darm Stichting vraagt de Tweede Kamer om de leeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar te verlagen. Die lagere leeftijd van de screening kan darmkanker voorkomen en levens redden.

19 november 2024

Voor kinderen met een darmziekte is de school-wc vaak een ramp

Voor kinderen met een maag-darm-leverziekte (MDL-ziekte) is poepen op school een nóg grotere uitdaging dan voor andere kinderen. Scholieren poepen nauwelijks op school, zo bleek uit ons onderzoek eerder dit jaar.

19 november 2024

Maag Lever Darm Stichting investeert 1,25 miljoen in onderzoek naar MDL-ziekten

Dit jaar investeert de MLDS 1,25 miljoen in zes veelbelovende onderzoeken, gericht op de behandeling van MDL-ziekten. Dit jaar ligt de focus op de thema’s: leveraandoeningen, slokdarmkanker, darmkanker, en de ziekte van Crohn bij kinderen.

12 november 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Geef en genees!

Steun belangrijk onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa.
doneer nu