Trots kijken wij terug op 2023
17 januari 2024
Één van onze goede voornemens komt ieder jaar terug: het verschil maken op het gebied van de spijsvertering voor iedereen. Dat doen we samen met artsen, onderzoekers, wetenschappers, patiënten en hun naasten, donateurs en vrijwilligers. Vandaag blikken wij terug op momenten die in 2023 het verschil hebben gemaakt.
2023 in één overzicht:
- In februari ging Buikbelang officieel van start! Dit is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, het Universitair Medisch Centrum Groningen en Wageningen University & Research. Buikbelang heeft als doel om de werking van het darmmicrobioom beter te leren kennen.
- Tijdens de collecteweek zijn er ruim 4.000 collectanten voor ons de straat op gegaan. Daarnaast hebben 1.383 collectanten een online collectebus aangemaakt. De collecte bracht in totaal 469.468 euro op. Dit is bijna ½ miljoen dat besteed kan worden aan wetenschappelijk onderzoek!
- Naast de landelijke collecte zijn er ook veel mensen zelf voor ons in actie gekomen. Bijvoorbeeld door armbandjes te verkopen of de marathon te rennen. Al deze acties hebben 180.310,57 euro opgeleverd voor wetenschappelijk onderzoek. Eén van deze actievoerders was Wim. Hij is maar liefst 61x uit een vliegtuig gesprongen omdat zijn beide ouders uit darmkanker zijn overleden. Hier heeft Wim 73.692 euro mee opgehaald!
- In september vond de 13e editie onze Zuiderzee Klassieker plaats! Met deze jaarlijkse fietstocht hebben we één doel voor ogen: samen zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar spijsverteringsziekten. De deelnemers hebben met elkaar het fantastische bedrag van 102.000 euro opgehaald!
- Dankzij onze donateurs, vrijwilligers en actievoerders was het mogelijk om ruim 1 miljoen te investeren in vier veelbelovende onderzoeken gericht op de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Veel spijsverteringsziekten zijn beter te behandelen als ze eerder worden ontdekt. De vier onderzoeken vallen binnen de subsidielijn ‘Right on Time’.
- Ook op het gebied van alvleesklierkanker hebben we nieuwe onderzoeken mogelijk kunnen maken. Binnen één van onze initiatieven, het Deltaplan Alvleesklierkanker, lopen nu 30 onderzoeken. Hierdoor konden meer mensen met alvleesklierkanker worden geholpen, bijvoorbeeld met een operatie.
- De testfase van de slimme toiletbril ging van start. Daarin wordt getest hoe deze toiletbril mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kan helpen. Door meer inzicht te krijgen in de ziekte, kunnen klachten en ziekenhuisbezoeken verminderd worden.
- Samen met bedrijfscateraar Appèl hebben wij een test gedaan in hun bedrijfsrestaurant in Amersfoort. Eten mensen meer vezels als ze de voordelen kennen en vezelrijke voeding aangeboden krijgen? Tijdens de testperiode, die we ‘Fit met Vezels’ hebben genoemd, konden de gasten naast de gewone gerechten ook voor vezelrijke varianten kiezen. Dat was een succes want de vezelrijke keuzes vielen in de smaak!
- Samen met de HogeNood-app doen wij ieder jaar onderzoek naar de toiletvriendelijkheid in Nederland. Dit onderzoek wordt in november gepubliceerd op Wereld Toilet Dag! De gemeente West Maas en Waal bleek dit jaar de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland te zijn.
- 2023 was ook het jaar dat wij na 7 jaar afscheid namen van onze directeur-bestuurder Bernique Tool. Zij ging een nieuwe uitdaging aan. In Mariël Croon vonden wij een nieuwe directeur-bestuurder! Dankzij haar medische achtergrond en haar vorige functie als directeur Communicatie van het Erasmus MC is zij bekend met het specialisme Maag-Darm-Leverziekten.
Onze ambities voor 2024 blijven hetzelfde. Samen werken we aan onze droom: een gezonde spijsvertering voor iedereen!
Ander nieuws
Aanbieding petitie voor verlaging leeftijd bevolkingsonderzoek darmkanker aan Tweede Kamer
De Maag Lever Darm Stichting vraagt de Tweede Kamer om de leeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar te verlagen. Die lagere leeftijd van de screening kan darmkanker voorkomen en levens redden.19 november 2024
Voor kinderen met een darmziekte is de school-wc vaak een ramp
Voor kinderen met een maag-darm-leverziekte (MDL-ziekte) is poepen op school een nóg grotere uitdaging dan voor andere kinderen. Scholieren poepen nauwelijks op school, zo bleek uit ons onderzoek eerder dit jaar.19 november 2024
Maag Lever Darm Stichting investeert 1,25 miljoen in onderzoek naar MDL-ziekten
Dit jaar investeert de MLDS 1,25 miljoen in zes veelbelovende onderzoeken, gericht op de behandeling van MDL-ziekten. Dit jaar ligt de focus op de thema’s: leveraandoeningen, slokdarmkanker, darmkanker, en de ziekte van Crohn bij kinderen.12 november 2024