Steeds meer grip op de spijsvertering

11 januari 2022

Geschatte leestijd: 3 minuten

In het afgelopen jaar hebben belangrijke stappen kunnen zetten voor iedereen met een spijsverteringsziekte. Zo krijgen we steeds meer grip op de spijsvertering. Dat is ontzettend belangrijk, want onze spijsvertering is de bron van onze gezondheid. Maar helaas valt er ook nog veel te doen. Want iedere dag kampen twee miljoen Nederlanders met schaamte, angst of onmacht door hun spijsverteringsziekte. Dat moet en kan echt anders! We kijken graag terug op wat we afgelopen jaar bereikt hebben en waar we ons in 2022 op gaan richten.

In de afgelopen 40 jaar hebben we al ontzettend veel bereikt. We worden steeds beter in het op tijd opsporen van ziektes zoals darmkanker en slokdarmkanker. En we hebben het leven voor mensen met chronische ziektes sterk verbeterd. Hoe? Door belangrijke onderzoeken van bijvoorbeeld dr. Sybren Meijer of dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch te financieren.

'De computer ziet meer dan het menselijk oog en kan straks meekijken om de allerbeste diagnose te stellen. In welk ziekenhuis je ook bent. Dat betekent dat meer mensen er op tijd bij zijn. Kunstmatige intelligentie redt daardoor levens.'

Sybren Meijer (Amsterdam UMC)

'Wij onderzoeken of we langdurig zuurstoftekort in de darmen kunnen opsporen met twee opeenvolgende testen. Hopelijk kunnen we CMI daardoor straks beter én sneller opsporen – en daarmee een lange lijdensweg voorkomen.'

Dr. Duygu Harmankaya

Ook sloegen we de handen ineen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging, om samen onderzoek mogelijk te maken voor een coeliakievrije generatie. En duizenden Nederlanders deden mee met onze challenge ‘Spice up je spijsvertering’, waarmee ze via voeding, beweging en ontspanning aan een gezonde spijsvertering werkten.

Vooruitblik 2022

Maar er valt ook nog veel te winnen. Daarom zetten we ons ook in 2022 in voor meer grip op de spijsvertering. Zo willen we onder andere:

... het bevolkingsonderzoek darmkanker nog succesvoller maken.

Jaarlijks redt het bevolkingsonderzoek darmkanker al duizenden levens. Maar het kan nóg beter. We willen de deelnameleeftijd verlagen naar 50 jaar, zodat we er bij nog meer mensen op tijd bij zijn. Daarnaast wil prof. dr. Evelien Dekker onderzoeken hoe we specifieke darmkankercellen in de ontlasting kunnen opsporen, zodat het bevolkingsonderzoek nog nauwkeuriger wordt.

... slokdarmkanker makkelijker opsporen.

Cheque uitreiking

... meer openbare toiletten beschikbaar maken.

In Nederland vind je in natuurgebieden nog nauwelijks openbare toiletten. Om de natuur voor mensen met buik­ en blaasklachten toegankelijk te maken én vervuiling tegen te gaan, slaan de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten de handen ineen met het project ‘When Nature Calls’. Samen willen we ervoor zorgen dat er meer dan dertig natuurtoiletten komen.

... meer aandacht voor gezonde darmen.

Onze darmen spelen een onmisbare rol in onze gezondheid. Normaal gesproken zijn onze darmbacteriën met elkaar in balans. Maar wanneer deze balans verstoord raakt, kunnen er klachten ontstaan. Omdat veel ziektes op die manier in onze darmen ontstaan, is het van groot belang dat we meer te weten komen over hoe we onze darmen gezond houden.

Juist nu nieuwe oplossingen zo dichtbij zijn, is jouw gift cruciaal. Samen krijgen we steeds meer grip op de spijsvertering.

Help jij ook mee met een gift?

Ook interessant

Medewerker Acties & Events

Ben jij die teamplayer die graag de handen uit de mouwen steekt en ondersteuning biedt op onze events? Reageer dan op deze vacature!

25 juli 2024

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer