Hoorzitting Gezondheidsraad over verbeteringen aan bevolkingsonderzoek darmkanker

24 februari 2022

De MLDS nam eind januari deel aan een hoorzitting van de Gezondheidsraad en pleitte voor verlaging van de leeftijd voor deelname van 55 naar 50 jaar. Hierdoor zouden er nog meer gevallen van darmkanker vroegtijdig opgespoord kunnen worden.

In Nederland krijgt iedereen vanaf 55 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ruim 70% van de Nederlanders doet daadwerkelijk mee en stuurt de ontlasting in. Door deze hoge deelname worden veel gevallen van darmkanker of beginnende darmkanker vroegtijdig opgespoord en is de sterfte aan darmkanker gedaald. Echter: als de deelnameleeftijd verlaagd zou worden naar 50 jaar, dan zouden nog meer gevallen van (beginnende) darmkanker vroegtijdig opgespoord kunnen worden.

Tijdens de hoorzitting waren bijna alle uitgenodigde organisaties, zoals KWF Kankerbestrijding, stichting Darmkanker en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, het er over eens: het zou inderdaad een goed idee zijn als de leeftijdsgrens voor een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, wordt verlaagd naar 50 jaar. Deze leeftijd wordt ook geadviseerd door de Europese Unie en toegepast in landen als Spanje, Belgiƫ, Italiƫ en Denemarken.

Naast de leeftijdsverlaging, zijn er nog andere verbeteringen mogelijk. Zo kan het ontlastingsonderzoek mogelijk nauwkeuriger. De MLDS financiert daarom onder meer onderzoek van dr. Nanne de Boer naar aminozuren in de ontlasting. Deze aanvullende ontlastingstest kan mogelijk tot een nog nauwkeurigere opsporing van (voorstadia van) darmkanker leiden.

Op basis van onder meer de hoorzitting adviseert de Gezondheidsraad het kabinet over een verdere verbetering van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Eind dit jaar volgt hun aanbeveling.

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer