Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang

10 april 2024

Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) heeft problemen met de ontlasting. 17 procent heeft regelmatig diarree en 6 procent heeft veelvuldig verstopping. Dit blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 54.000 Nederlanders naar hun score op de Poeptest. Deze test is gebaseerd op de zogenoemde Bristol Stool Chart, een internationaal erkend hulpmiddel om de ontlasting te beoordelen.

Van de 54.000 Nederlanders die in 2023 de Poeptest van de MLDS invulden, gaf slechts 21 procent van de deelnemers aan perfecte ontlasting te hebben. Dat wil zeggen score 3 en 4 van de Bristol Stool Chart, ofwel ‘een soepele worst’. 17 procent van de deelnemers heeft regelmatig waterige of dunne ontlasting. Mariël Croon, directeur van de MLDS: “Dat is ruim 1 op de 6, een aanzienlijk percentage. Dunne ontlasting kan sociaal belemmerend zijn doordat mensen altijd een wc in de buurt moeten hebben. Mensen met chronisch dunne ontlasting lijden vaak in stilte. Dat blijkt dus een flinke groep te zijn. Het is belangrijk dat daar aandacht voor is, en dat er meer wc’s zijn in de openbare ruimte.”

Pijn op de wc

De deelnemers aan de Poeptest melden ook regelmatig last van klachten te hebben. Voorbeelden zijn pijn bij het poepen (12 procent) of loze aandrang (16 procent). Mariel Croon: ‘Als deze klachten aanhouden, zou je ze moeten bespreken met de huisarts.

6 procent heeft verstopping

Uit de mlds-poeptest blijkt dat 6 procent van de deelnemers regelmatig last heeft van verstopping. Verstopping wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan vezels of vocht. 9 op de 10 Nederlanders eten te weinig vezels. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld volkoren producten, bonen, groenten en fruit. Ook psylliumvezels kunnen helpen. Psylliumvezels helpen tegen zowel te dunne ontlasting doordat ze vocht opnemen als tegen te harde ontlasting doordat de vezels de ontlasting zacht maken.

Nationale Poepdag

De MLDS roept op Nationale Poepdag mensen op om vaker achterom te kijken op het toilet. Dat geeft informatie over de gezondheid van je spijsvertering. Ook wil de MLDS met de Nationale Poepdag de schaamte rondom poepen verminderen. “Veel mensen kijken niet naar hun ontlasting of bespreken dit nooit met anderen”, zegt Mariël Croon. Terwijl die informatie veel zegt over de gezondheid.”

Doe de checkjepoep-test

Kijk achterom! En ontdek wat je poep jou vertelt.

Doe de test

Over MLDS

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. De MLDS zet zich daar samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag voor in. De MLDS investeert in wetenschappelijk onderzoek dat spijsverteringsziektes kan voorkomen. Ook steunt zij patiënten met chronische ontstekingsziekten aan het spijsverteringsstelsel. Door hulp te bieden bij het vinden van de juiste behandeling en taboes rond spijsverteringsziekten bespreekbaar te maken.

Ander nieuws

Page toiletpapier en de Maag Lever Darm Stichting kondigen tweejarige samenwerking aan

Page, het toiletpapiermerk van Kimberly-Clark, en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) zijn trots om een tweejarige samenwerking aan te kondigen.

3 december 2024

Stevige aanpak nodig voor gezondere supermarkten

Supermarkten zetten consumenten nog steeds aan tot ongezond eten, ondanks beloftes. Dit blijkt uit het nieuwste onderzoek van Superlijst Gezondheid, een initiatief van denktank Questionmark in samenwerking met de gezondheidsfondsen Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting.

26 november 2024

Een nieuwe naam! De Maag Lever Darm Stichting wordt het MDL Fonds

We hebben nieuws: per januari 2025 wordt onze nieuwe naam het MDL Fonds. ‘MDL’ staat voor maag, darm en lever. Dit sluit beter aan bij de naam en het werk van de MDL-artsen. En dat is vaak de plek waar patiënten voor het eerst in aanraking komen met MDL-ziekten. Onze nieuwe naam is korter en […]

25 november 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer