Bijna 2 op de 3 drinkers staat open voor een maand geen alcohol

2 januari 2024

Gezondheid is belangrijkste motivatie

28 december 2023 - 62% van de Nederlanders die alcohol drinkt staat open voor een alcoholpauze van een maand, zoals Dry January. Dat blijkt uit representatief onderzoek uitgevoerd onder 1.605 volwassen Nederlanders in opdracht van IkPas (initiatiefnemer van onder andere Dry January), KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) die zich samen met 20 andere gezondheidsfondsen inzetten voor een gezonde generatie. Meest genoemde reden voor zo’n alcoholpauze is om de eigen gezondheid te verbeteren. Ruim de helft (54%) zegt dat.

Andere belangrijke redenen om tijdelijk niet te drinken zijn ‘om me lichamelijk fitter te voelen’, ‘om af te vallen’ en ‘om geld te besparen’. Ook ‘me mentaal fitter voelen’, ‘een beter gevoel over mezelf krijgen’ en ‘beter slapen’ worden genoemd.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door MarketResponse, blijkt ook dat volwassenen die een alcoholpauze houden het belangrijker vinden dat hun eigen kinderen niet gaan drinken. 59% van de mensen die tijdelijk stopt wil dit, tegenover 32% van de mensen die geen alcoholpauze inlast.

Kans om nieuwe gewoonten te creëren

“Een maand pauze zorgt ervoor dat je je bewust wordt van je alcoholgebruik”, zegt Martijn Planken van IkPas. “Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol in je leven speelt. Je kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél je wil drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.”

Planken ziet dat ieder jaar opnieuw heel veel Nederlanders ontdekken wat een alcoholpauze hen kan opleveren. “Tot nu toe hebben in totaal meer dan 250.000 mensen meegedaan aan IkPas.” Ook overmatige drinkers, mensen die gemiddeld 14 tot 21 glazen per week drinken, staan positief tegenover het idee van een alcoholpauze. “De helft (52%) van deze overmatige drinkers zou dit willen doen.”

Volhouden

Driekwart (74%) van de mensen geeft aan het tijdelijk stoppen op eigen gelegenheid te (willen) doen. 12% zegt dit mogelijk te doen vanuit een gezamenlijk initiatief als IkPas, en 14% zegt beide opties te overwegen. “Wanneer je je inschrijft voor IkPas, blijkt uit ons onderzoek, houd je het ook echt langer vol”, zegt Planken. “Een andere belangrijke tip is om het samen doen met een maatje, dus niet alleen. Houd het ook niet voor jezelf. Wanneer je het iedereen in je omgeving vertelt kan men er ook rekening mee houden en kom je niet ongewild voor het blok te staan.”

Alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker

“Mooi dat mensen er voor openstaan om hun drinkgewoonten onder de loep te nemen”, zegt Dorine Manson, voorzitter van AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie en directeur van KWF. “Je kunt lang niet altijd voorkomen dat je kanker krijgt. Maar geen of minder alcohol drinken helpt wel. Alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker. Nog niet veel mensen zijn zich daarvan bewust. Daarom is in januari onze commercial weer op tv en online, waarin we mensen ook aanmoedigen om meer te weten te komen over de gezondheidsrisico’s van alcohol.”

Initiatieven als Dry January zijn een steun in de rug om het niet drinken van alcohol te normaliseren, vindt Manson. “Dat is belangrijk, juist voor onze kinderen. Volwassenen hebben een voorbeeldrol. Door zelf bewuster met alcohol om te gaan, kunnen we bijdragen aan een gezonde generatie waarin het voor jongeren makkelijker en normaler is om geen alcohol te drinken.”

Over AlcoholPreventie voor de Gezonde Generatie

De samenwerkende gezondheidsfondsen zetten zich, onder aanvoering van KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting, in voor een Gezonde Generatie die opgroeit in een samenleving waarin het voor jongeren makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. In een omgeving die hen daarbij ondersteunt.

Ander nieuws

Maag Lever Darm Stichting presenteert samen met WUR en UMCG Buikbelang.nl

Op Wereld Microbioom Dag is de website www.buikbelang.nl gelanceerd. De Maag Lever Darm Stichting is er trots op om samen met Wageningen University & Research en het Universitair Medisch Centrum Groningen kernpartner te zijn van Buikbelang.

3 juli 2024

Gezondheidsramp in Nederland op komst

Er ontwikkelt zich in Nederland een gezondheidsramp in slow motion. Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar. Met deze oproep komen 22 gezondheidsfondsen.

17 juni 2024

Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn vandaag twee natuurtoiletten geopend. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. De composttoiletten zijn onderdeel van een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

5 juni 2024

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Fiets of wandel mee op 14 september

Doe je mee met de Buik Klassieker?
schrijf je in