Aanbieding petitie voor verlaging leeftijd bevolkingsonderzoek darmkanker aan Tweede Kamer
19 november 2024
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vraagt de Tweede Kamer om de leeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker van 55 naar 50 jaar te verlagen. Die lagere leeftijd van de screening kan darmkanker voorkomen en levens redden.
Vandaag heeft MLDS-directeur Mariël Croon in Den Haag hierover een petitie aangeboden die mede ondertekend is door stichting Darmkanker, de Stomavereniging, stichting Lynch Polyposis en de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. Aanstaande donderdag spreken de kamerleden met VWS in hun portefeuille met staatssecretaris Karremans (VVD) over het Bevolkingsonderzoek.
Darmkanker vaker op jongere leeftijd
Darmkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen 12.000 mensen darmkanker, waarvan 700 mensen tussen 50 en 54 jaar. Bij 65% van hen is de ziekte al uitgezaaid door een te late diagnose, omdat zij buiten de huidige screeningsleeftijd vallen.
Mariël Croon: "Door de leeftijd voor deelname aan het bevolkingsonderzoek op 50 jaar te zetten, kunnen we darmkanker eerder opsporen en levens redden. Elke maand wachten betekent voor honderden mensen een te late diagnose."
Betere overlevingskansen door vroeg opsporen
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is effectief in de opsporing en leidt tot betere overlevingskansen. Bij vroege opsporing van de ziekte is de kans op overleving na vijf jaar 90-95%, als de ziekte is uitgezaaid (stadium IV) is dit slechts 11%. Door het bevolkingsonderzoek wordt darmkanker vaker in een vroeg stadium opgespoord. Maar darmkanker in later stadium komt nog steeds vaak voor. Dit komt vooral doordat mensen pas vanaf 55 jaar worden uitgenodigd.
Internationale richtlijnen
In landen zoals België, Duitsland en Frankrijk start het bevolkingsonderzoek al met 50 jaar. Ook de Europese richtlijnen en de WHO adviseren dit. Meer dan 50.000 mensen steunden de petitie van de MLDS voor het verlagen van de startleeftijd.
Ander nieuws
Voor kinderen met een darmziekte is de school-wc vaak een ramp
Voor kinderen met een maag-darm-leverziekte (MDL-ziekte) is poepen op school een nóg grotere uitdaging dan voor andere kinderen. Scholieren poepen nauwelijks op school, zo bleek uit ons onderzoek eerder dit jaar.19 november 2024
Maag Lever Darm Stichting investeert 1,25 miljoen in onderzoek naar MDL-ziekten
Dit jaar investeert de MLDS 1,25 miljoen in zes veelbelovende onderzoeken, gericht op de behandeling van MDL-ziekten. Dit jaar ligt de focus op de thema’s: leveraandoeningen, slokdarmkanker, darmkanker, en de ziekte van Crohn bij kinderen.12 november 2024
Aanbieding waterpetitie: Gezond water is randvoorwaarde voor welzijn en welvaart maar maatregelen blijven uit
Het kabinet-Schoof verzuimt om maatregelen voor schoon en voldoende water op te nemen in het regeerprogramma. Daarom overhandigt de Maatschappelijk Watercoalitie* op 24 september het Watermanifest als petitie aan de Tweede Kamer.24 september 2024