Gonneke: "Door de verstopping zit mijn buik me soms letterlijk dwars"

Gonneke is 36 jaar. Naast haar werk als vertaalster en bijlesdocent is zij trouwe vrijwilliger bij de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie (PDSB). Dit doet zij vanuit een heel persoonlijke motivatie. Als sinds haar jeugd heeft Gonneke namelijk last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), wat in haar geval gepaard gaat met vervelende verstoppingsklachten. “Door de verstopping zit mijn buik me soms letterlijk dwars. Gelukkig heb ik in de loop der jaren steeds beter geleerd wat wel en niet werkt voor mij.”

"Van kleins af aan heb ik spijsverteringsklachten, ik had veel buikpijn en had vaak maar één of twee keer per week ontlasting", vertelt Gonneke. Bovendien was haar ontlasting vaak hard en pijnlijk. "Ik heb daar pas op latere leeftijd actie op ondernomen. Omdat mijn moeder dezelfde klachten had, dacht ik ‘het zal wel normaal zijn.’ Toen ik op mijn 20e een vrij stressvolle eerste baan had, verergerden de klachten. De dokter kwam al snel met de diagnose PDS."

Vezels

"De klachten zijn vervelend, maar gelukkig heb ik een leefstijl gevonden die de verstopping vermindert. Voor iedere PDS-patiënt is dit weer anders, maar ik merk dat ik veel baat heb bij vezelrijke voeding. De vezels zorgen ervoor dat mijn ontlasting soepeler gaat. Ik ben er ook achter gekomen dat appels, alcohol en veel en vet eten bij mij averechts werken." Daarnaast heeft Gonneke verschillende middeltjes geprobeerd. "Ik heb het meest baat bij magnesiumhydroxide. Dat middel trekt vocht aan in de darmen, waardoor mijn ontlasting zachter blijft." Inmiddels is haar ontlastingspatroon weer redelijk normaal. "Behalve als ik stress heb, of niet scherp ben op mijn leefstijl", vervolgt Gonneke. "Stress verergert namelijk de klachten, alles slaat al snel op mijn buik. Zelfs een kleine verkoudheid komt bij mij extra hard aan."

Bolle buik

“Het is mij al zo vaak gevraagd of ik zwanger ben. Terwijl dat niet zo is, en ik van mijzelf niet zwaar ben. En dat is best pijnlijk.” Als de verstopping weer opkomt, merkt Gonneke dat haar buik nog boller wordt. “Mijn buik voelt dan heel hard aan, mijn eetlust is minder en ik voel me er niet goed door. Het zit me dan letterlijk dwars en dat kost energie. Alle energie gaat dan immers naar mijn darmen.”

Accepteren

Rond haar 25e ontwikkelde Gonneke zelfs een angststoornis. "Ik durfde nauwelijks de straat op, uit angst om weer buikpijn te krijgen. Op een gegeven moment durfde ik niet eens meer naar een drogist om de hoek. Dat is wat er gebeurt als je jarenlang continu buikpijn hebt." Inmiddels gaat het ook psychisch weer veel beter met haar. "Het accepteren van je klachten en aandoening is heel lastig. Het heeft bij mij lang geduurd. Maar het heeft mij wel veel gebracht. Daarmee bedoel ik niet jezelf erbij neer te leggen, maar er juist zoveel mogelijk naar proberen te leven en intussen je ogen en oren openhouden voor mogelijk nieuwe middelen of leefstijladviezen die je klachten kunnen verminderen. Dat geeft rust in je hoofd en in je lijf. En gelukkig heb ik een lieve man naast mij, die de balans scherp houdt. Hij remt me soms af, als dat nodig is."

Dagelijks issue

"Mijn spijsvertering betekent voor mij vooral mijn stoelgang: ‘hoe vaak ga ik naar de wc?’. Ga ik elke dag, dan ben ik blij. Doe ik dat niet, dan moet ik bedenken wat ik daar aan kan doen. De gemiddelde volwassene poept iedere dag, maar voor mij is dat niet vanzelfsprekend. Ik vind het dan ook heel belangrijk dat er meer aandacht komt voor PDS en verstoppingsklachten. Want ik kan uit ervaring zeggen dat het veel impact heeft op je leven."

Hannie

''Voorheen was ik een echte Bourgondiër, maar nu kan ik nauwelijks nog normaal eten.''

Irene

''Mensen onderschatten vaak wat voeding voor ze kan doen. Bij toeval las ik over een speciaal dieet voor PDS-patiënten: Het FODMAP-dieet.''

Gonneke

''Door de verstopping zit mijn buik me soms letterlijk dwars.''

Jessica

''Ik heb chronisch diarree, waardoor ik telkens naar het toilet moet, en buikpijnaanvallen, waardoor ik soms niet eens kan lopen. Heel erg lastig.''

Iris en Joanne

''Op dit moment gaat nog maar 30% van de PDS patiënten naar een diëtist voor advies, terwijl voeding een belangrijk effect heeft op klachten van PDS''

Meer lezen?

Lees hier meer over verstopping, of lees hier meer over PDS (Prikkelbare Darm Syndroom).

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Geef en genees!

Steun belangrijk onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa.
doneer nu