Wat is het?

Het gevoel van een brok in de keel (Globus gevoel) komt vrij veel voor. Het is een vervelend gevoel alsof er iets in de keel blijft steken. Meestal zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd. Het brokgevoel in de keel is in veel gevallen een gevoel waarvoor geen duidelijke oorzaak is. Mensen zijn vaak erg ongerust over dit gevoel, maar in verreweg de meeste gevallen is het volkomen onschuldig.

Een enkele keer is er wel een duidelijke oorzaak van het brokgevoel. Verschillende aandoeningen kunnen de oorzaak zijn, van onschuldig tot ernstig. Officieel spreken we alleen van brokgevoel in de keel als er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is.

Hoe herken ik het?

Het gevoel van een brok in je keel heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.

Een enkele keer is een aandoening of afwijking in de keelholte of slokdarm de oorzaak van het brokgevoel. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Brandend maagzuur. Mensen die last hebben van brandend maagzuur kunnen ook een brokgevoel in de keel hebben.
  • Een chronische keelontsteking of een ontsteking van de neusbijholten.
  • Een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt kan neusverstopping en keelklachten veroorzaken.
  • Verhoogde spanning van de spieren in de slokdarmwand, zoals bij slokdarmspasmen.
  • Een Zenker divertikel in de slokdarm. Dit is een zwakke plek in de slokdarmwand die gaat uitsteken.
  • Keelkanker. Veel mensen zijn bang voor keelkanker als ze een brok in hun keel voelen. Gelukkig is keelkanker slechts zelden de oorzaak. De kans op kanker van de mond of keelholte keelkanker neemt toe wanneer je lange tijd rook of te veel alcohol drinkt.

Hoe gaat het verder?

Diagnose van brok in de keel

Als je aanhoudend of regelmatig een brok in je keel voelt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Samen kan je overleggen of stress/of angst de oorzaak kan zijn van deze klacht. De huisarts zal ook vragen naar eventuele andere klachten en zal in je keel kijken.

Verwijzing naar specialist

De huisarts kan je zonodig verwijzen naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts). Deze kan de keelholte verder bekijken en onderzoeken. Soms zal de KNO-arts bijvoorbeeld röntgenfoto's maken van de hals en de slokdarm. Eventueel kan een kijkonderzoek van de slokdarm gedaan worden. De MDL-arts gaat dan met een flexibele slang (endoscoop) via de mond de slokdarm in. Met behulp van een camera op deze endoscoop kan de arts de binnenkant van de slokdarm en eventueel de maag bekijken. Dit onderzoek heet een gastroscopie ofwel een kijkonderzoek van de slokdarm en maag.

Wat kan ik doen?

Behandeling van Brok in de keel
Als er geen lichamelijke oorzaak is, verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Soms kan logopedie of fysiotherapie helpen. Door ontspanningsoefeningen leer je de spieren in de hals en keel beter te ontspannen. Het is dus belangrijk om voor jezelf uit te vinden hoe je het beste ontspant. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld baat bij yoga, terwijl anderen liever gaan fietsen of wandelen.

Behandeling bij lichamelijke oorzaak
Wanneer een andere aandoening de oorzaak is van de brok in je keel, dan moet die aandoening behandeld worden. Bij brandend maagzuur klachten schrijft de arts bijvoorbeeld een maagzuurremmer voor.

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL)
Dr. Matthijs Kramer, MDL-arts, MUMC+ (NVMDL)
Sophie Gray, AIOS MDL, Rijnstate (NVMDL)


Laatst herzien:
april 2023

We houden je graag op de hoogte

We informeren je graag zo goed, betrouwbaar en compleet mogelijk over spijsverteringsziekten en -klachten. Voor voorlichting en onderzoek naar spijsverteringsziekten zijn wij volledig afhankelijk van donateurs.

Doneer aan de Maag Lever Darm Stichting

Al 0 donateurs steunden vandaag een gezonde spijsvertering voor iedereen.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer