Kunstmatige intelligentie redt levens
De laatste 30 jaar neemt het aantal gevallen van slokdarmkanker toe. Vaak wordt het echter pas laat ontdekt, en zijn de behandelmogelijkheden beperkt en is de prognose somber. Iedere dag overlijden daardoor 5 mensen aan slokdarmkanker.
“Frustrerend”, vindt patholoog Sybren Meijer (Amsterdam UMC), “dat het met de huidige opsporingstechnieken niet lukt om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd de juiste diagnose krijgt. Terwijl dat juist zo belangrijk is om levens te redden”. Meijer, is daarom een onderzoek gestart waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om slokdarmkanker op tijd op te sporen.
Diagnose vaak te laat
Slokdarmkanker wordt meestal pas ontdekt als mensen klachten krijgen en dan is het vaak al te laat. Er is dan geen goede behandeling meer mogelijk. De enige bekende voorloper van slokdarmkanker is de Barrett-slokdarm. Dit kan ontstaan door het jarenlang terugstromen van brandend maagzuur in de slokdarm, waardoor de slokdarm kan beschadigen. 5% van de volwassenen Nederlanders heeft hier last van. Ongeveer één op de tien mensen met deze klachten ontwikkelt daadwerkelijk een Barrett-slokdarm en heeft daarmee een verhoogd risico op ontwikkelen van slokdarmkanker. Deze mensen worden elke 3 tot 5 jaar gecontroleerd. Bij hen wordt dan met een flexibele slang met een camera een stukje weefsel uit de slokdarm gehaald - een biopt - dat vervolgens door de patholoog wordt onderzocht op de aanwezigheid van slokdarmkanker. Als een risicovolle voorloper van slokdarmkanker wordt ontdekt, wordt de patiënt na een half jaar weer uitgenodigd voor onderzoek.
Snellere én betere diagnose
Meijer en zijn onderzoeksteam willen nu zoveel mogelijk van deze al bestaande biopten analyseren met behulp van een computerprogramma. “De techniek is er en we weten al dat het werkt. Door van veel patiënten door de tijd heen meerdere biopten te analyseren, hopen we met behulp van de computer hele kleine afwijkingen en patronen te identificeren die kunnen wijzen op slokdarmkanker. Dit zal ons helpen om in een eerder stadium de juiste diagnose te stellen, waardoor betere behandeling mogelijk is. Nu is er nog teveel variatie in de diagnoses, omdat we niet goed kunnen voorspellen bij wie en hoe snel een Barrett-slokdarm tot slokdarmkanker zal leiden. Het kan bovendien voorkómen dat mensen die geen voorloper van slokdarmkanker blijken te hebben onnodig ingrijpend onderzoek moeten ondergaan. Hiermee wordt ook op zorgkosten bespaard. “De resultaten van de eerste experimenten van dit onderzoek zijn veelbelovend”, zegt Meijer.
Het onderzoek van Sybren Meijer en zijn onderzoeksteam wordt gefinancierd door de Maag Lever Darm Stichting.