Nauwkeuriger bevolkingsonderzoek darmkanker mogelijk?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker spaart ieder jaar duizenden levens. Toch denken wetenschappers dat de huidige ontlastingstest nóg beter kan werken, waardoor we nóg meer levens kunnen redden. Dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch van het Amsterdam UMC onderzoeken of een aanvullende test in de ontlasting kan zorgen voor vroegere opsporing van darmkanker.

Uitslagen zijn nog niet 100% nauwkeurig

Bij het bevolkingsonderzoek wordt mensen van 55 tot en met 75 jaar gevraagd ontlasting op te sturen. Jaarlijks doen hier ruim 1,5 miljoen Nederlanders aan mee.  In een laboratorium wordt de ontlasting onderzocht op onzichtbare spoortjes bloed die kunnen duiden op darmkanker. Wordt er bloed gevonden, dan is een kijkonderzoek van de darmen nodig. Ongeveer 67.000 mensen worden doorgestuurd voor zo’n kijkonderzoek. Van hen heeft 37% (een voorstadium van) darmkanker.

Het bevolkingsonderzoek redt jaarlijks al duizenden levens. Dat is fantastisch! Maar helaas is de huidige test nog niet nauwkeurig genoeg om in 100% van de gevallen (een voorstadium van) darmkanker op te sporen. Daardoor kan het gebeuren dat mensen ten onrechte een gunstige uitslag krijgen van de test. Omgekeerd zijn er ook mensen die een ongunstige testuitslag krijgen, maar bij wie vervolgens uit een kijkonderzoek blijkt dat er (gelukkig) geen sprake is van darmkanker. Het onderzoek van dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch is dus van belang om nóg sneller en nauwkeuriger darmkanker te ontdekken.

Zoeken naar bloed én aminozuren?

Met een geavanceerde techniek hebben wetenschappers iets in ontlasting gevonden dat op darmkanker kan wijzen: zogeheten ‘aminozuren’. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Hiermee kan een zeer gevoelige test worden ontwikkeld voor een nóg betere opsporing van darmkanker. Mogelijk wijzen de aminozuren zelfs op een voorstadium van darmkanker, waardoor ingrijpen al mogelijk wordt vóór mensen de ziekte krijgen. Om zeker te zijn dat de aminozuren écht nauwkeurige uitslagen geven, willen dr. Nanne de Boer en dr. Sofie Bosch verder onderzoek doen.

'Het kan betekenen dat we darmkanker sneller ontdekken door niet alleen naar bloed, maar ook naar aminozuren te zoeken.’  aldus dr. Nanne de Boer.

Mocht de test inderdaad verbeterd kunnen worden, dan heeft dat grote consequenties. Meer mensen horen dan terecht dat ze darmkanker hebben én krijgen dit op tijd te horen. Bovendien hoeven minder mensen onnodig een vervelend kijkonderzoek te ondergaan, aangezien de verbeterde test voorkomt dat er onterecht een ongunstige uitslag wordt gegeven.

John

''Als de poliepen niet waren verwijderd, had het slecht kunnen aflopen. Gelukkig is het nooit zover gekomen. Ik was er op tijd bij.''

Loes

''Je gaat verzinnen wat het allemaal zou kunnen zijn, maar aan darmkanker heb ik nooit gedacht.''

Margriet

''Met de camerapil werden poliepen bij mij ontdekt.''

Marlijn Weerdenburg

''Dankzij het bevolkingsonderzoek is mijn vader er nog''

Wolter

''Toen ik de bezorgde blik van de assistente zag, wist ik dat het niet goed zat.''

Peer

''Dit zijn mijn bonusjaren.''

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker


ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer