Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Het vinden van veranderingen in het DNA die familiaire darmkanker veroorzaken
Projectleider: Tom van Wezel
Instantie: Leids Universitair Medisch Centrum
Gestart in: 2014
Looptijd: 5 jaar
Status: Afgerond
Het vinden van veranderingen in het DNA die familiaire darmkanker veroorzaken
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
Tijdens dit project zijn ze op zoek gegaan naar genetische tumor-patronen, maar tot op heden is er met deze manier nog niet veel vooruitgang geboekt. In de tussentijd hebben ze DNA-data van 93 personen waarvan ze dachten dat ze een genetische aanleg voor darmkanker hebben geanalyseerd. In totaal hebben ze in 13% van deze personen zeer waarschijnlijk de onderliggende genetische factor gevonden: bij 4% waren deze varianten gemist tijdens eerdere DNA diagnostiek in het ziekenhuis; en in de overige 9% hebben de onderzoekers daadwerkelijk nieuwe varianten ontdekt. Deze nieuwe kandidaat varianten zitten voornamelijk in genen betrokken bij DNA-herstelmechanismen en celdeling. Zo hebben ze onder andere een milder subtype beschreven van een erfelijk tumorsyndroom, genaamd het ‘Li-Fraumeni syndroom’. Dit is in vier families met darmkanker, borstkanker en/of schildklierkanker gevonden. Vervolgonderzoek is nodig om het exacte ontstaansmechanisme aan te tonen van de andere kandidaat varianten en om de zoektocht voort te zetten bij de patiënten zonder goede kandidaat varianten, waarbij ook gedacht moet worden aan een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Op tijd erbij
Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten