Orgaan: Darmen
Aandoening: Darmkanker
Titel project: Het ontrafelen van de genetische achtergrond van darmkanker bij tieners en jongvolwassenen
Projectleider: Marjolijn Ligtenberg
Instantie: Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen
Gestart in: 2014
Looptijd: 3,5 jaar
Status: Afgerond
Het ontrafelen van de genetische achtergrond van darmkanker bij tieners en jongvolwassenen
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
Klinische gegevens van 138 zeer jonge patiënten (≤25 jaar) met darmkanker leerde ons dat het mucineuze subtype vaker voorkomt dan bij oudere patiënten. Minstens 40% van jonge patiënten heeft een erfelijke aanleg. Genetisch onderzoek bij jongeren toont aan dat specifieke genetische veranderingen duidelijk vaker voorkomen dan bij oudere patiënten. In een opvallend groot aantal tumoren vonden ze aanwijzingen voor verwantschap tussen de ouders. Dat doet vermoeden dat de patiënt een verhoogde kans op kanker had, doordat beide ouders dezelfde erfelijke aanleg hebben doorgegeven. Vervolgens hebben ze bij 37 patiënten met darmkanker ≤25 jaar, waarbij de meest bekende erfelijke oorzaken reeds waren uitgesloten, alle genen uitgelezen. Bij 7 patiënten vonden ze een mutatie in één van de genen die met aanleg voor kanker geassocieerd worden en bij meerdere patiënten vonden ze veranderingen in potentieel nieuwe kanker-predispositie-genen. Concluderend toont deze studie aan dat darmkanker bij jongeren een apart ziektebeeld is, waaraan veel verschillende vormen van erfelijke aanleg ten grondslag kunnen liggen en waarvoor uitgebreide genetische diagnostiek in de kliniek nodig is.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Op tijd erbij
Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten