Orgaan: Alvleesklier
Aandoening: Alvleesklierkanker
Projectcode: CDG 14-02
Titel project: Genetische veranderingen van een nog te genezen voorloperafwijking van alvleesklierkanker naar kwaadaardige en vaak niet meer te genezen alvleesklierkanker
Projectleider: Lodewijk Brosens
Instantie: Universitair Medisch Centrum Utrecht
Gestart in: 2015
Looptijd: 5 jaar
Status: Lopend
MLDS Route: Route 2 – Op tijd erbij
Genetische veranderingen van een nog te genezen voorloperafwijking van alvleesklierkanker naar kwaadaardige en vaak niet meer te genezen alvleesklierkanker
Het onderzoek
Eindresultaat
De genetische data heeft de onderzoekers meer inzicht opgeleverd in de dynamiek van alvleeskliertumoren. Ze hebben enkele genen ontdekt waarvan tot nu toe niet bekend was dat ze vaak gemuteerd waren in alvleesklierkanker. Dieper onderzoek van 148 extra samples heeft geleid tot een gedetailleerd beeld van de evolutie van deze tumoren. Bepaalde gen-varianten waren enkel aanwezig in agressieve tumor-componenten. Dit kan wijzen op een oorzakelijk verband tussen inactivatie van de betrokken pathways en agressieve tumorgroei. Verder onderzoek resulteerde in een schatting van de tijd die een vergevorderde tumor nodig heeft om agressief te worden; 3 jaar. Dit betekent dat er tijd is voor screening en het opvangen van deze vergevorderde tumoren voordat er kanker ontstaat.
Verdere studie van tumoren in 3D door het doorzichtig maken van weefsel heeft ons geleerd dat de meeste pancreas tumoren naar de zuurstofarme bloedvaten (venen). De venen van de alvleesklier komen uit in de lever. Dit kan mede verklaren waarom alvleeskliertumoren zo dodelijk zijn: heel vroeg in de ontwikkeling van deze tumoren ontstaan er al uitzaaiingen in de lever. Ook is de techniek geoptimaliseerd, waardoor het mogelijk is om verschillende proteïnes te identificeren.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Project informatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Op tijd erbij
Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten