Orgaan: Galwegen
Aandoening: Kanker van de galwegen
Titel project: Genetische veranderingen van de galwegen in de overgang naar galwegkanker
Projectleider: Annemarie Charlotte de Vries
Instantie: Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
Gestart in: 2017
Looptijd: 3 jaar
Status: Afgerond
Genetische veranderingen van de galwegen in de overgang naar galwegkanker
Het onderzoek
Het eindresultaat
Dit onderzoek is inmiddels afgerond, dit is het eindresultaat:
Ze hebben in 43 PSC-patiënten met galwegkanker of een voorstadium daarvan gekeken of er sprake is van genetische veranderingen. Er werden genetische afwijkingen gevonden in voorloperafwijkingen en in galwegkanker. De meest voorkomende genetische afwijking in de tumoren werd vastgesteld in het bekende tumor-gerelateerde gen TP53, welke ook al in gevorderde voorloperafwijkingen kon worden gevonden.
Doordat het DNA in een tumorcel instabiel is kan er gemakkelijk iets van het DNA verloren gaan of juist vermenigvuldigen. Dit zien ze terug in verschillende genen. Daarnaast kunnen ze ook vaststellen dat er veel verschil zit in genetische afwijkingen binnen 1 tumor. Ook is de productie van eiwitten door twee bekende kanker-gerelateerde genen, verschillend tussen de tumoren en binnen een tumor. Dus er is sprake van ‘tumor heterogeniteit’: grote verschillen tussen verschillende tumoren en binnen verschillende gebieden van 1 tumor.
Daarnaast hebben ze aangetoond dat de genetische veranderingen al gevonden kunnen worden in kleine hoeveelheden DNA van celmateriaal uit de galwegen, verkregen tijdens endoscopie (ERCP). Hiermee wordt er een vertaalslag gemaakt van basale kennis over de ontstaanswijze van de tumoren naar klinische relevante toepassing.
Resultaten van wetenschappelijk onderzoek
Om van een idee tot een toepassing te komen is veel onderzoek nodig. Dit kost tijd. Ook wanneer een onderzoek andere resultaten oplevert dan verwacht, leren we daar veel van. Daardoor is ieder resultaat een stap vooruit.
Projectinformatie
Veelgestelde vragen over wetenschappelijk onderzoek
Op tijd erbij
Dagelijks sterven er mensen aan spijsverteringsziekten. Ziekten die voorkomen hadden kunnen worden wanneer de diagnose eerder was gesteld. Wat wij kunnen doen is de ziekte in de kiem smoren. Door er precies op tijd bij te zijn. Dat maken we mogelijk door onderzoek, voorlichting en met toegankelijke tools voor vroege opsporing.
meer over onze strategie, onderzoeken en behaalde resultaten