Bij slokdarmkanker is er een kwaadaardige tumor in de slokdarm ontstaan. Voor slokdarmkanker wordt vaak de naam oesofaguscarcinoom gebruikt. De medische naam voor slokdarm is ‘oesofagus’. En ‘carcinoom’ is een ander woord voor een kwaadaardige tumor of kanker.

meer over deze aandoening

Feiten & cijfers

  • Elke dag krijgen in Nederland 7 mensen te horen dat ze slokdarmkanker hebben (2.675 per jaar). Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe.
  • Er overlijden 6 Nederlanders per dag aan deze ziekte.
  • Slokdarmkanker wordt meestal vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder.
  • Omdat slokdarmkanker vaak pas laat wordt ontdekt, is 5 jaar na de diagnose ongeveer 24% van de patiënten nog in leven.
  • Nederland staat 1e op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt.

Hoe herken ik slokdarmkanker?

Slokdarmkanker geeft in het begin meestal nog geen klachten. Pas als de tumor flink is doorgegroeid ontstaan er klachten.

De meest voorkomende klachten bij slokdarmkanker

  • het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken in de slokdarm
  • een verminderde eetlust
  • gewichtsverlies
  • een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen
  • langdurige hikklachten.

Deze klachten hoeven lang niet altijd op slokdarmkanker te wijzen. Ze kunnen ook komen door andere aandoeningen van de slokdarm of maag. Ga bij aanhoudende klachten naar de huisarts. Die kan inschatten of er reden is voor aanvullend onderzoek.

meer over de klachten

Hoe gaat het verder?

Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt een gastroscopie uitgevoerd. Dit is een kijkonderzoek waarbij de binnenkant van de slokdarm wordt bekeken. Als uit de gastroscopie blijkt dat er een tumor in de slokdarm zit, wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Zo wordt bepaald hoe ver de tumor zich in de slokdarm heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn naar andere organen. Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn: een endo-echografie, een echografie van de hals met eventueel een echogeleide punctie, een CT-scan en een PET-scan.

meer over de diagnose en behandeling

Dinie

''De diagnose was een grote schok. We hebben samen flink gehuild. Slokdarmkanker is zo’n venijnige kankersoort. Er is maar een klein percentage dat het overleeft. ''

Truus

''De kanker kan altijd terugkomen, al probeer ik daar niet te veel mee bezig te zijn. Ik vertrouw hierin volledig op mijn MDL-arts.''

Angela

''Al is er maar één persoon die door mijn verhaal wel op tijd is, dan weet ik dat de dood van Randy niet voor niets was.''

Carolina

''Door de diagnose slokdarmkanker ben ik me er extra van bewust dat je moet genieten en geen dingen uit moet stellen.''

Leo

''Het gaat er vooral om hoe je met de ziekte omgaat. Door slokdarmkanker kun je afzakken in een diepe put, maar blijf geloven in een goede afloop.''

Selma

''Hoop moet je altijd houden, het is het mooiste wat we hebben.''

Henk

''Mijn vrouw koos ervoor om geen chemotherapie aan te gaan. Ze ging liever voor kwaliteit van leven, in plaats van kwantiteit.''

Wat kan ik doen?

Leven met slokdarmkanker kan zorgen voor vervelende symptomen. Het is een angstige en onzekere periode en je kunt allerlei ongemakken ervaren, zoals misselijkheid, diarree of extreme vermoeidheid.

Heb je slokdarmkanker dan kunnen zich aanvullend nog specifieke problemen voordoen, vooral als je een slokdarmoperatie hebt ondergaan. De klachten verschillen per persoon. We geven je graag wat tips bij deze verschillende klachten.

meer over wat kan ik doen?

Kom in actie voor slokdarmkanker

Wil jij je inzetten voor meer onderzoek naar slokdarmkanker? Kom in actie! Verkoop je oude spullen of kleding, ren een rondje voor sponsorgeld of verkoop je eigen gebakken cakejes.

ik kom in actie

Dit doen wij tegen slokdarmkanker

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om slokdarmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij onder andere door middel van voorlichting en vroege opsporing.

'De computer ziet meer dan het menselijk oog en kan straks meekijken om de allerbeste diagnose te stellen. In welk ziekenhuis je ook bent. Dat betekent dat meer mensen er op tijd bij zijn. Kunstmatige intelligentie redt daardoor levens.'

Sybren Meijer (Amsterdam UMC)

'De behandeling van slokdarmkanker met chemotherapie, bestraling en een operatie is gericht op genezing. Maar de realiteit is dat meer dan de helft van de patiënten niet geneest. Ik hoop met mijn onderzoeken eraan bij te dragen dat uiteindelijk meer mensen zullen overleven, met een goede kwaliteit van leven.'

Hanneke van Laarhoven (internist-oncoloog in het Amsterdam UMC)

Steun onze slokdarmkanker onderzoeken

Alleen met jouw hulp kunnen we onderzoek mogelijk maken om slokdarmkanker eerder op te sporen. Hiermee kunnen we levens redden en het verschil maken!

Ja, ik steun slokdarmkanker onderzoek

Group 7 Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over slokdarmkanker en ons onderzoek

We ontvangen veel vragen over het onderzoek van Yonne Peters naar de ademtest (e-nose), die mogelijk slokdarmkanker vroeg kan opsporen. We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij gezet.

bekijk vragen en antwoorden

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting.

In samenwerking met:
Prof. Dr. Jacques Bergman, MDL-arts
Dr. Manon Spaander, MDL-arts
Dr. Mark van Berge Henegouwen, chirurg
Dr. Judith de Vos-Geelen, oncoloog
Mw. Loes Noteboom, verpleegkundig specialist
Dhr. André Sterk, verpleegkundig consulent
Mw. Marcella Martin, diëtist
Mw. Joyce Haver, diëtist

Laatst herzien:
Februari 2017

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer