Er bestaan verschillende soorten maagkanker. Dit is afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor is ontstaan. De meest voorkomende vorm is het adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de kliercellen van het maagslijmvlies. Andere soorten tumoren in de maag zijn zeldzaam (slechts vijf procent van het totaal). Voorbeelden hiervan zijn lymfomen, sarcomen en neuro-endocriene tumoren.

De tumor in de maag kan steeds groter worden en door de maagwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor. Via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden deze cellen zich verder door het lichaam. Losgeraakte cellen van een tumor uit de maag, kunnen zich zo nestelen in bijvoorbeeld de lever, het buikvlies of de longen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren, ook wel uitzaaiingen of metastasen genoemd.

Oorzaak maagkanker

De precieze oorzaak van maagkanker is onduidelijk. Een maagtumor kan ontstaan uit een poliep in de maag. Maar maagkanker kan ook een gevolg zijn van een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.

Poliep

Maagkanker kan ontstaan uit een poliep. Een poliep is een woekering van het maagslijmvlies. In principe zijn poliepen goedaardig. De meeste poliepen blijven dat ook, maar sommige kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.

De meeste poliepen in de maag zijn kleine goedaardige cystes. Daarnaast zijn er poliepen die bestaan uit weefsel van ‘gewoon’ maagslijmvlies. Deze worden ook wel hyperplastische poliepen genoemd. De kans dat deze poliepen kwaadaardig worden is heel klein.

Poliepen die bestaan uit klierweefsel, de adenomateuze poliepen (of adenomen), kunnen op den duur wel uitgroeien tot maagkanker. Deze kans is groter wanneer er meerdere adenomen in de maag voorkomen of als een adenoom groter is dan twee cm.

Heel soms horen maagpoliepen bij een bepaalde erfelijke ziekte. De erfelijke aandoening Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP) is daar een voorbeeld van.

Lees hier meer over maagpoliepen

Chronische maagslijmvliesontsteking (gastritis)

Maagkanker kan mogelijk ook ontstaan door een chronische ontsteking van het maagslijmvlies. Bijvoorbeeld als gevolg van een langdurige infectie met de Helicobacter pylori bacterie. Door de chronische ontsteking kan het maagslijmvlies op den duur blijvend veranderen. Hierdoor neemt de kans op een kwaadaardige tumor toe.

Lees hier meer over een chronische ontsteking van het maagslijmvlies

Risicofactoren maagkanker

Veel mensen krijgen maagkanker zonder aanwijsbare reden. Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op maagkanker kunnen vergroten.

Leeftijd

Dit is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van maagkanker. Gemiddeld zijn patiënten met maagkanker ouder dan 60 jaar.

Roken

Rokers hebben meer kans op het krijgen van maagkanker dan niet-rokers.

Overmatig alcoholgebruik

Mensen die overmatig alcohol drinken hebben meer kans op het krijgen van maagkanker.

Besmetting met bacterie

Mensen die langdurig besmet zijn met de Helicobacter Pylori bacterie hebben meer kans op het krijgen van maagkanker. Deze bacterie kan een chronische ontsteking van de maagwand en maagzweren veroorzaken. Na vele jaren kan dit leiden tot maagkanker.
Lees hier meer over de Helicobacter Pylori bacterie

Chronische atrofische gastritis

Dit is een chronische ontsteking van het maagslijmvlies waardoor de kans op maagkanker groter wordt.

Een eerdere maagoperatie

Een operatie waarbij een deel van de maag is verwijderd, verhoogt de kans op maagkanker in het deel van de maag wat nog over is.

Te weinig maagzuur

Te weinig maagzuur in de maag is een risico voor het ontstaan van maagkanker. Het hebben van te weinig maagzuur kan verschillende oorzaken hebben.

Gastro-oesofagale reflux

Bij deze aandoening komt maagzuur omhoog vanuit de maag naar de slokdarm. Dit verhoogt het risico op kanker ter hoogte van de overgang tussen maag en slokdarm.

Voedingspatroon

De relatie tussen het voedingspatroon en het optreden van maagkanker is complex. Het veel eten van gerookt en in zout ingelegd voedsel lijkt de kans op maagkanker te vergroten. Het eten van veel fruit en groenen groenten kan de kans op maagkanker juist kleiner maken.

Poliepen in de maag

Het hebben van adenomateuze poliepen in de maag verhoogt het risico op maagkanker. Dit zijn goedaardige gezwellen die soms kwaadaardig kunnen worden. In de maag komen deze poliepen weinig voor.

Erfelijke maagkanker

Bij ongeveer vijf procent van alle gevallen van maagkanker speelt erfelijkheid een rol. Bij deze mensen komt maagkanker vaak op jonge leeftijd voor, dat wil zeggen voor het 40e levensjaar. Er zijn enkele zeldzame erfelijke aandoeningen die voor verschillende tumoren in het lichaam kunnen zorgen, waaronder tumoren in de maag. Voorbeelden hiervan zijn het Lynch-syndroom, Peutz-Jeghers Syndroom en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP). Ook zijn er families met erfelijke aanleg voor maagkanker, waarbij geen andere tumoren optreden.

meer over erfelijke maagkanker

Kanker in de maag maar geen maagkanker

Het kan zijn dat er een kwaadaardige tumor in de maag zit, maar dat het geen maagkanker is. De tumor in de maag is bijvoorbeeld een uitzaaiing van kanker elders in het lichaam of is ontstaan als ‘onderdeel van’ een ziektebeeld.

Andere zeldzame vormen van een tumor in de maag die geen maagkanker zijn:

Wat doen wij voor maagkanker

Hoe eerder maagkanker wordt ontdekt, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Daarom richten we ons vooral op vroege opsporing van maagkanker.

Doneer voor vroegere opsporing van maagkanker

Colofon

Deze informatie is geschreven door de Maag Lever Darm Stichting

In samenwerking met:

Dr. B.P.L. Wijnhoven, chirurg Erasmus Medisch Centrum
Dr. M.C.W. Spaander, MDL-arts Erasmus Medisch Centrum
Drs. S. Nikkessen, MDL-arts Erasmus Medisch Centrum
Drs. R.L.A. van Eijk, MDL-arts in opleiding Erasmus Medisch Centrum

Laatst herzien:
Juni 2018

Bronnen:
Richtlijn maagcarcinoom, Versie 2.2, laatst gewijzigd 01-03-2017
KWF
Cijfers: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNKL © februari 2017 en Wereld Kanker Onderzoekfonds (WCRF) 2016 en Oncoline.nl

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

Geef en genees!

Steun belangrijk onderzoek naar de behandeling van colitis ulcerosa.
doneer nu