Met de camerapil werden poliepen ontdekt

Iedereen van 55 t/m 75 jaar krijgt elke twee jaar een oproep om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Hiermee kan darmkanker in een vroeg stadium worden opgespoord  en is de ziekte beter te behandelen. De 68-jarige Margriet uit Ridderkerk neemt al deel aan het bevolkingsonderzoek sinds de invoering ervan in 2014.

steun darmkankeronderzoek

Vervolgonderzoek

Als bij het bevolkingsonderzoek bloedsporen in de ontlasting worden aangetroffen, volgt een kijkonderzoek (coloscopie) in de dikke darm met een endoscoop, een flexibele slang met een camera. Zo’n coloscopie is niet voor iedereen weggelegd. Voor mensen met gezondheidsrisico’s of ernstige ziektes kan het extra belastend zijn. Dit gold ook voor Margriet.

“Voor mij was een kijkonderzoek geen goede optie. Ik heb op meerdere plaatsen een buikwandbreuk. Ik was bang dat het onderzoek een extra breuk in mijn darmwand zou veroorzaken en voor nóg meer problemen zou zorgen”, zegt Margriet. “Door mijn medische achtergrond heb ik een grotere kans op het krijgen van darmkanker. Daarom ontvang ik niet een keer per twee jaar maar elk jaar een uitnodiging voor een ontlastingsonderzoek. Afgelopen keer was het raak. Er werden sporen van bloed in mijn ontlasting gevonden en ik werd daarom doorverwezen voor nader onderzoek.”

Camerapil testen

Margriet mocht de ‘camerapil’ testen, een kleine camera in pilvorm die je met water inslikt. De camera maakt foto’s van het spijsverteringskanaal, stuurt ze naar een apparaatje en verdwijnt daarna in het toilet.

Margriet: “Ik twijfelde geen moment toen ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek met de camerapil. Ik heb vaker een kijkonderzoek moeten ondergaan, maar vanwege mijn medisch achtergrond doe ik het liever niet onnodig. Het onderzoek verliep heel snel. Ik slikte de pil door en drie dagen later kreeg ik de uitslag. Er werden poliepen bij mij ontdekt. Poliepen kunnen een voorstadium van darmkanker zijn.  Ik maakte direct een afspraak voor een vervolgonderzoek.”

Het gebruik van de camerapil heeft als voordeel dat een coloscopie alleen nodig is als via het onderzoek met de camerapil een afwijking wordt gevonden. De coloscopie die daarop volgt kan bovendien veel gerichter worden uitgevoerd. Het levert dus een voordeel op voor zowel arts als patiënt.

De Maag Lever Darm Stichting financiert het onderzoek van Manon Spaander naar de toepassing van de camerapil bij darmonderzoek. Met dit onderzoek hopen we meer grip te krijgen op darmkanker.

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer

We hebben nieuws!

Vanaf januari 2025 wordt de Maag Lever Darm Stichting het MDL Fonds.
Lees meer