‘Liever een zakje op je buik dan een tuintje’

Marcel krijgt op z’n 50e de diagnose darmkanker. Na een ziekenhuistraject van vijf jaar blijkt dat hij verder moet leven met een stoma. “In het begin is dat lastig en weet je je geen raad, maar het is een levensreddende oplossing waarmee ik alles nog kan. Als je er op die manier naar kijkt, kun je niet anders dan het accepteren.”

“Vanuit mijn familie en mijn collega’s heb ik nooit onbegrip of een taboe gevoeld. Daar heb ik veel geluk mee gehad. Het helpt jezelf enorm om het allemaal sneller te accepteren. Vragen beantwoord ik graag. Openheid doorbreekt het taboe en helpt om het te relativeren. Een collega van me zei: Marcel, beter een zakje op je buik dan een tuintje. En zo is het!”

Helaas ondervindt Marcel ook dat er een taboe heerst rondom zijn stoma: “In een koffiepauze kwam het ooit ter sprake. Ik ben buschauffeur, en in de koffieruimte stak een collega van een andere maatschappij zijn mening niet onder stoelen of banken. Hij wist met volle zekerheid te vertellen dat hij het altijd ruikt als iemand een stoma draagt. Ik zat náást hem, met mijn stoma. Een collega vroeg hem: ‘oh ja, ruik je dat? Ruik je nu ook iets?’ ‘Nee’, zei hij, ‘nu ruik ik niks, maar er is hier ook niemand met een stoma, want dan had ik het allang geroken.’ Ik stond op, deed mijn shirt omhoog en ik zei: ‘jawel hoor.’ Hij is weggelopen en we hebben hem nooit meer gezien. Het taboe wil je natuurlijk liever niet op zo’n manier bespreekbaar maken, maar ik wil mezelf er ook niet voor hoeven te verdedigen. Als mensen weten dat mijn stoma mijn redding is, kunnen ze er met meer respect naar kijken. Dat hoop ik ook te bereiken met mijn verhaal. Nee, liever heb ik geen stoma, maar ik ben er nog en ik kan alles weer. Dan neem ik dat zakje graag voor lief. Ik hoop het taboe om te kunnen buigen naar respect.”

Taboemoe

Ruim 40 procent van de mensen met een spijsverteringsziekte kampt met een taboe of stigma die te maken heeft met hun aandoening. De Maag Lever Darm Stichting wil samen met patiëntenorganisaties dit taboe doorbreken.

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer