‘Je gaat verzinnen wat het allemaal zou kunnen zijn, maar aan darmkanker heb ik nooit gedacht’

Loes (64) glipt twee keer door het bevolkingsonderzoek darmkanker heen voordat ze de diagnose uitgezaaide darmkanker krijgt. Ondanks dat het nu goed met haar gaat, had het haar een hoop stress en verdriet bespaard als het eerder ontdekt was tijdens het bevolkingsonderzoek.

‘Perfect dat zo’n onderzoek bestaat. Alle onderzoeken waarmee de mensheid geholpen is vind ik geweldig.’

steun darmkankeronderzoek

Zelf heeft Loes twee keer meegedaan aan het bevolkingsonderzoek. Op die momenten heeft ze nog helemaal geen klachten. Ze is dus ook niet gespannen en is blij als ze een goede uitslag ontvangt. Ze heeft nog geen idee dat haar leven op de kop zal komen te staan.

‘Ongeveer anderhalf jaar geleden begon ik me ineens moe te voelen en was ik constant niet lekker. Ik bezocht graag steden en boekte dan ook een overnachting, maar het kwam steeds vaker voor dat ik even terug wilde naar het hotel om uit te rusten.’

Loes gaat naar de huisarts en blijkt een ijzertekort te hebben. Dit wordt opgelost door het toedienen van ijzer via een ijzerinfuus. Haar andere klachten, zoals veel afvallen, misselijkheid en vermoeidheid worden in eerste instantie in verband gebracht met de maagverkleining die ze tien jaar eerder heeft gehad. Toch blijft Loes zich niet lekker voelen en blijft ze contact opnemen met de huisarts. Deze stuurt haar uiteindelijk door naar een internist, waar ze door corona pas na vier maanden terecht kan. Daarna gaat het ineens snel. Binnen twee weken ontvangt Loes de uitslag: uitgezaaide darmkanker.

‘Je gaat verzinnen wat het allemaal kan zijn, , maar aan darmkanker heb ik echt nooit gedacht. Ik wist wel dat er iets niet goed zat, maar wat, dat wist ik niet.’

Loes van Gool

‘Het krijgen van de diagnose was verschrikkelijk’, aldus Loes. ‘Op 14 juli 2020 kreeg ik de diagnose en ik was bang dat ik mijn verjaardag eind augustus niet meer zou halen, zo ziek was ik.’ Gelukkig wordt Loes in een experimentele studie ingeloot waardoor ze eind augustus kan starten met immunotherapie. Deze therapie blijkt fantastisch te werken. Ze voelt zich goed, heeft geen pijn en anderen merken niet eens aan haar dat ze ziek is.

Natuurlijk was het nog veel fijner geweest als de darmkanker eerder ontdekt was. Dat had Loes veel verdriet en vele ziekenhuisbezoeken kunnen schelen: ‘Het zou geweldig zijn als het meteen ontdekt was tijdens het bevolkingsonderzoek en het meteen opgelost had kunnen worden. Ook dan schrik je je rot, maar dan heeft het een hele andere afloop.’ Daarom juicht Loes het ook enorm toe dat er onderzoek wordt gedaan om het bevolkingsonderzoek te verfijnen.

Tenslotte heeft Loes nog een laatste boodschap: ‘Als je zo’n envelop in de bus krijgt: niet bij nadenken en gewoon meedoen! Het is in twee minuten gebeurd en mocht er iets zijn, dan ben je er op tijd bij.’

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer