'Het doel van het onderzoek is om de zorg voor mensen met gevorderde alvleesklierkanker te verbeteren. We verwachten dat meer patiënten de juiste behandeling krijgen, waaronder meer operaties, en dat de kans op overleving toeneemt.'
Dr. Thomas Stoop“Doodgaan? Dat stond niet op de planning”
Jiri Knuttel (53) woont samen met zijn vriendin en hun twee jonge kinderen in Amsterdam. Hij werkt in de entertainmentindustrie en houdt van watersport. Vier jaar geleden kreeg hij de diagnose alvleesklierkanker, toen zijn vriendin zes maanden zwanger was.
Af en toe een beetje hoesten, later wat benauwdheid. Het slikken ging wat lastiger, “Vier jaar geleden, het was vlak voordat de corona-epidemie begon, voelde ik me niet lekker. Ik was moe en had opeens veel minder eetlust. Ik ging wel langs de huisarts en liet wat bloed prikken, maar er waren geen alarmbellen. Kort erna was ik op mijn werk en zeiden mijn collega’s dat ik geel zag. Ook een vriendin van mij, die in de zorg werkt, merkte het op. We hebben meteen de huisarts gebeld en toen ging het snel, want een uur later zat ik al in het ziekenhuis.”
Diagnose alvleesklierkanker
“Na de nodige onderzoeken zeiden de artsen: ‘we komen zo naar je toe’. Nou, dan weet je wel genoeg. Ze vertelden me dat ik alvleesklierkanker had. Mijn vriendin was op dat moment zes maanden zwanger. Het eerste wat ik dacht was: ‘Ik ga niet dood’. Ik wist dat dit een heel zware ziekte is, maar ik had alle vertrouwen in de artsen, chirurgen en oncologen. Ons voordeel is dat mijn vriendin in het UMC Amsterdam werkt. We kennen er veel mensen. Via een bevriende oncoloog ben ik al snel onder behandeling gekomen van prof. dr. Marc Besselink. Hij is chirurg en gespecialiseerd in alvleesklierkanker.”
doneer voor meer onderzoek naar alvleesklierkankerTumor van 4 centimeter
“Ik bleek een tumor van vier centimeter te hebben, die bovendien om een ader heen zat. Daardoor was een operatie in eerste instantie niet mogelijk. Ik kreeg eerst vier keer een chemokuur, om de tumor te laten krimpen. Dat had effect en daardoor kon de operatie gelukkig toch plaatsvinden. Na de operatie kon ik vrij snel weer naar huis. Mijn bloedwaardes waren al met de helft afgenomen! Daarna heb ik nog chemotherapie gehad. Uiteindelijk bleek deze combinatie voor mij perfect: de chemokuur vooraf, dan de operatie en daarna nog een paar chemokuren. Ik ben sindsdien schoon, en de scans zien er goed uit.”
Heel dankbaar
“Als ik de operatie niet had gehad, dan was ik uiteindelijk aan deze ziekte gestorven. Ik ben heel erg dankbaar dat die operatie uiteindelijk kon plaatsvinden. Mijn instelling vanaf het begin was al meteen: ‘Ik ga niet dood’. Dat stond niet op de planning. Ik had direct hoop en vertrouwen dat het goed zou komen, ook door de goede dokters en chirurgen om mij heen. Natuurlijk heeft de ziekte nog wel een nasleep. Ik ben snel moe, en ik heb altijd wel last van m’n darmen. Ik kan niet meer alles eten, want dan krijg ik last van mijn maag. Maar ik geniet nog steeds van mijn gezin, mijn werk en mijn hobby’s. Ik kan leven zoals ik dat voor de diagnose ook deed.”
Geef geld, voor de beste behandeling
“Als er bij iemand alvleesklierkanker wordt ontdekt, moet er zo snel mogelijk gehandeld worden. En de artsen moeten de behandeling kunnen kiezen die het beste past, voor ieder individu. Met dit onderzoek kan dat. Daarom is doneren zo belangrijk. Dat geeft hoop en vertrouwen, en die zijn allebei zo belangrijk bij deze ernstige ziekte. Ik wens dat iedereen met alvleesklierkanker er zo goed uitkomt als ik. Houd hoop, en heb vertrouwen in de artsen en in de wetenschap.”
Trek aan de bel
“Geef dus geld aan dit onderzoek, dat is heel belangrijk. Maar ook: trek aan de bel als je signalen opmerkt die je niet helemaal vertrouwt. Dan is de kans groter dat je op tijd kan worden behandeld. Een diagnose is niet meteen het einde. Blijf positief.”