Een Westers voedingspatroon vergroot de kans op endeldarmkanker. In niet-westerse landen komt deze vorm van kanker namelijk minder vaak voor. Endeldarmkanker lijkt ook minder vaak voor te komen bij vegetariërs.
Aanbeveling 1: Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees, vleeswaren en vette vleessoorten staan niet in de schijf van vijf. Vanwege de negatieve effecten op de gezondheid geldt het advies niet te vaak vleeswaren, bewerkt vlees en vette vleessoorten te eten.
Aanbeveling 2: Eet veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk.
Voedingsmiddelen met veel voedingsvezels verlagen het risico op endeldarmkanker. Deze voedingsvezels zitten in plantaardige producten, bijvoorbeeld in groenten, fruit, aardappelen, noten, graanproducten en peulvruchten.