Darmkanker, ook wel colorectale kanker genoemd, is de verzamelnaam voor turmoren in de dikke darm en endeldarm. Er is sprake van endeldarmkanker als er een kwaadaardige tumor in de laatste 15 centimeter van de dikke darm (vanaf de anus) zit.

meer over endeldarmkanker

Hoe herken ik het?

Een tumor in de endeldarm geeft over het algemeen eerder klachten dan een tumor die zich hoger in de dikke darm bevinden. Omdat in de dikke darm de ontlasting wordt ingedikt, kan de ontlasting door een tumor lastiger passeren. Waardoor eerder klachten ontstaan.

Meest voorkomende klachten bij endeldarmkanker

  • veranderde stoelgang
  • loze ontlastingsdrang
  • regelmatig kleine hoeveelheden ontlasting en bloed- en/of slijmverlies via de anus

Let op

Deze klachten hebben niet altijd te maken met endeldarmkanker. Ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Bij aanhoudende klachten neem dan altijd contact op met je huisarts. Hoe eerder endeldarmkanker wordt opgespoord, hoe beter de behandelmogelijkheden. Blijf dus niet doorlopen met klachten.

meer over de klachten

Hoe gaat het verder?

Als verder onderzoek nodig is, verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis. De klachten worden opnieuw besproken. Ook wordt er bijna altijd een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) uitgevoerd om de juiste diagnose te kunnen stellen. Als er endeldarmkanker gevonden is, kunnen er verschillende vervolgonderzoeken plaatsvinden. Deze geven meer inzicht in de uitgebreidheid en het stadium van de ziekte. Daarna wordt een keuze gemaakt voor de meest optimale behandeling.

De behandeling van een tumor in de endeldarm is anders dan van een tumor elders in de dikke darm. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk bij endeldarmkanker. De behandeling van endeldarmkanker bestaat over het algemeen uit een operatie, die soms wordt voorafgegaan door bestraling (al dan niet aangevuld met chemotherapie). Als de tumor nog niet zo ver is doorgegroeid, is een operatie soms genoeg en hoeft er niet bestraald te worden. Welke behandeling het beste is, is afhankelijk van verschillende factoren. Het stadium van de kanker is bijvoorbeeld erg belangrijk. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren een rol. Hoe goed is de lichamelijke conditie? Hoe groot is de tumor en zijn er uitzaaiingen? En natuurlijk: wat wil iemand zelf?

meer over de diagnose en behandeling

Marcel

''Mijn klachten begonnen met eerder moe zijn. Ook was mijn stoelgang niet meer zo regelmatig als voorheen. Bij een onderzoek in het ziekenhuis was het heel duidelijk dat fout was''

Wat kan ik doen?

Endeldarmkanker is goed te behandelen bij vroege opsporing. Doe daarom mee aan het bevolkingsonderzoek wanneer je 55 – 75 jaar bent. Zit darmkanker in de familie? Ga dan naar de huisarts voor een erfelijkheidstest. Herken je de symptomen? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

meer over wat kan ik doen?

Dit doen wij

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen wij door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren. Darmkanker is vaak goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Daarom hebben we er mede voor gezorgd dat het bevolkingsonderzoek darmkanker er is gekomen. Wij kunnen ons werk echter alleen doen met de steun van donateurs.

Doneer voor meer onderzoek naar darmkanker

Colofon

In samenwerking met:
Dr. Liesbeth Kager, MDL-arts
Dr. Debby Geijsen, radiotherapeut
Dr. Pieter Tanis, gastro-enterologisch chirurg
Drs. Judith de Vos-Geelen, internist-oncoloog

Laatst herzien:
September 2016

Bronnen:
Handboek Colorectaal Carcinoom. C.J.A. Punt, 2013
Richtlijn Colorectaal carcinoom. Versie: 3.0, gewijzigd 16-04-2014
Cijfers: Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL © augustus 2016

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer